Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš jako mírotvůrce. Láká voliče na iluzi výhodnou jen pro Putina

Na počátku podnikání holdingu Agrofert stála neprůhledná švýcarská firma. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Na počátku podnikání holdingu Agrofert stála neprůhledná švýcarská firma. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Prezidentský kandidát Andrej Babiš se začal chystat na druhé kolo voleb. Tematizoval to, že by inicioval jednání o míru na Ukrajině. To se za celou dobu války nepovedlo mnohem těžším diplomatickým vahám, než je český prezident. Babiš spíše sází na únavu veřejnosti z války.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Svůj „mírový plán“ předestřel Andrej Babiš ve čtvrteční televizní debatě na Nově, kterou sledovaly dva miliony lidí.

„Kdybych byl prezidentem, tak bych inicioval jednání o míru. Mluvil bych s prezidentem Macronem, mluvil bych s německým prezidentem, rumunským, bulharským. Všechny je znám. Mluvil bych s tureckým prezidentem, mám s ním přátelské vztahy. A samozřejmě bych šel za panem prezidentem Zelenským, s kterým jsem jednal třikrát jako premiér. Tam bych začal,“ rozvinul svou představu.

„Svolal bych V4, zeptal bych se na jejich názor. Konkrétní akce, ne signály. Toto bych projednával a mohli bychom uspořádat mírový summit tady v Praze na Pražském hradě. To by bylo skvělé. Tomu bych se věnoval, protože lidé nechtějí válku. Nechtějí. Ta válka musí skončit a někdo musí být aktivní a tohle všechno zorganizovat. Já se k tomu hlásím,“ řekl.

Babišova slova vytvářejí prostor pro případné budoucí rámování možného protivníka ve druhém kole jako zastánce války oproti šéfovi ANO – zastánci míru. Kdo by ostatně nechtěl mír?

„Myslím, že Andrej Babiš zapomněl ve včerejší diskusi na jednoho podstatného aktéra, a tím je Ruská federace a Vladimir Putin. Mír se musí vyjednávat se dvěma stranami, a pokud je minimálně jedna z nich na něm nezainteresovaná, ani jednání na Pražském hradě k ničemu nepovedou,“ řekl Deníku N Pavel Havlíček z Asociace pro mezinárodní otázky.

Babiš o míru mluví často, jeho předchozí vyjádření jsme shrnuli zde. Zeptali jsme se ho tehdy i na nedovysvětlené body jeho představy, expremiér ale nereagoval.

Potíž je totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější