Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská Pointa N: Jak vyšli favorité z televizních debat a co to znamená pro druhé kolo

Poslední debaty na Nově se zúčastnili všichni tři favoriti. Foto: TV Nova
Poslední debaty na Nově se zúčastnili všichni tři favoriti. Foto: TV Nova

Byl to nabitý týden. Babišův soud, Středulův konec v kampani, velké debaty. Právě televizní diskuse měly zásadní význam. A to nejen pro výsledek prvního kola, naznačily totiž i to, kudy kampaň poběží dál.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dění kolem prezidentské kampaně tohoto týdne shrnuje Jan Tvrdoň.

Klíčové momenty televizních debat

Hlavní událostí posledních dnů kampaně byly velké televizní debaty, ve kterých měli nejen favorité šanci oslovit statisíce nerozhodnutých voličů. Minulou neděli se (tehdy ještě) devět kandidátů potkalo v České televizi, ve středu se odehrál duel Petra Pavla a Danuše Nerudové na Primě a ve čtvrtek uspořádala dvě diskuse Nova.

Jak si v nich jednotliví kandidáti vedli a kdo dokázal získat rozhodující náskok? Z pohledu postupu do druhého kola se zde vedly dva velké souboje: na jedné straně Pavel s Nerudovou, na straně druhé Babiš.

Babiš

Šéf hnutí ANO se účastnil jediné debaty, a to té čtvrteční s oběma dalšími favority na Nově. Přišel v poměrně pohodové pozici: Po odstoupení Josefa Středuly z voleb se ještě o něco snížila pravděpodobnost, že by snad neprošel do druhého kola. Navíc jej posílilo osvobození v kauze Čapí hnízdo.

Tyto okolnosti mu dovolily, aby vystupoval mnohem mírněji, než jak se dlouhodobě profiluje. Kdo čekal útoky typu kauzy lithium, stěhování migrantů do chalup nebo ožebračování lidí, musel být zklamán. Babiš už dříve pochopil, že takovým způsobem by prezidentskou kampaň vyhrát nemohl.

Potřebuje totiž kromě svých věrných voličů oslovit další aspoň milion lidí, pro velkou část společnosti je ale nepřijatelný. Lidé od prezidenta očekávají trochu víc důstojnosti, než kolik byl šéf ANO zatím schopen nabídnout. V umírněném duchu se mu dařilo vystupovat i na Nově. Na oba konkurenty sice útočil, oproti jeho dřívějším vystoupením šlo ale o slabý odvar.

Během celého večera nabídl v zásadě tři důležité momenty: 1)

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější