Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (322. den): Putin vyměnil vychvalovaného generála krátce po jeho vyznamenání

Ruský generálporučík Sergej Surovikin na cvičení v roce 2011. Foto: Ruské ministerstvo obrany, mil.ru
Ruský generálporučík Sergej Surovikin na cvičení v roce 2011. Foto: Ruské ministerstvo obrany, mil.ru
  • O město Soledar se stále bojuje, ačkoli Rusové opakovaně oznámili jeho dobytí.
  • Slovenský generální štáb komentoval výměnu velitele ruských vojsk na Ukrajině Surovikina nezvykle upřímně: označil to za zoufalý krok.
  • Velitelem invazních vojsk se stal Valerij Gerasimov – tvůrce mýtické Gerasimovovy doktríny, která ve skutečnosti neexistuje.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 10. ledna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

O Soledar se stále bojuje. V tuto chvíli můžeme říci pouze to, že Rusové v tomto městě dosáhli určitého pokroku a nyní se bojuje hlavně v západní části. Přestože ruské zdroje, zejména majitel vagnerovců Prigožin, opakovaně oznámily „úplné osvobození a vyklizení území Soledaru“, ukrajinská armáda ani nezávislí pozorovatelé tyto informace nepotvrdili.

„Ruské síly, navzdory nedávnému postupu, stále plně nedobyly Soledar. A stále platí, že případné dobytí Soledaru pravděpodobně neumožní ruským silám dobýt i nedaleký Bachmut,“ napsal ve své nejnovější zprávě americký Institut pro studium války (ISW).

Je však také pravda, že o Soledar se vedou mimořádně krvavé boje a značné, i když blíže nespecifikované, ztráty utrpěla i ukrajinská armáda. „Situace je kritická. Počet obětí je tak vysoký, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější