Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejedlý i Mynář chtějí na Hradě Babiše. Proč potřebují, aby se stal prezidentem právě on?

V seriálu Zemanovo finále popisujeme poslední roky vládnutí Miloše Zemana, jeho vztahy s okolím, vliv jeho nejbližších spolupracovníků i okamžiky, které byly pro jeho prezidentství určující. V sedmém dílu se věnujeme tomu, koho Martin Nejedlý a Vratislav Mynář chtějí na Hrad. Prosazují toho, kdo se bude co nejméně zajímat o to, co se tam posledních deset let dělo.

Boj o Hrad vrcholí a napětí nepanuje jen u trojice favoritů – Andreje Babiše, Danuše Nerudové a Petra Pavla –, ale také u hradního kancléře Vratislava Mynáře a prezidentova poradce Martina Nejedlého.

Důvodů k tomu mají několik. S desetiletou érou Miloše Zemana končí i ta jejich, kterou by rádi zahalili v mlze. To se jim však nemusí splnit. Většina prezidentských kandidátů se od Zemanova vládnutí a hradního dění distancuje a v případě svého zvolení slibuje personální změny i kontroly hospodaření.

Právě podobným kontrolám by se především Mynář podle tří zdrojů z jeho okolí rád vyhnul. Jak pro něj, tak pro Nejedlého jsou proto u prezidentských kandidátů důležitá především tato dvě kritéria: nebudou jim dělat problémy a mají šanci vyhrát.

A k těmto požadavků se nejvíce blíží Babiš, kterého sice duo Mynář–Nejedlý příliš nemusí (platí to i naopak – stačí si připomenout kauzu údajných odposlechů), berou ho však jako pragmatického hráče, se kterým se dá na některých věcech dohodnout.

Byl to totiž předseda ANO, kdo v době svého vládnutí uzavřel se Zemanem spojenectví z rozumu a dlouho s ním ovlivňoval českou politickou scénu. Mynáře by navíc vystřídala někdejší šéfka Strakovy akademie Tünde Bartha, která byla Babišovou spojkou s Hradem.

Zleva Jiří Ovčáček, Vratislav Mynář a Martin Nejedlý. Foto: ČTK

Odhalení faktur

Nejedlý Deníku N potvrdil, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Zemanovo finále

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější