Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vítejte (tak trochu) na Zeměploše. Do kin se vetřel podfukářský kocour Mauric a jeho vzdělané krysy

Úžasný Mauric. Foto: Bontonfilm
Úžasný Mauric. Foto: Bontonfilm

Do kin vstupuje animovaná verze románu Terryho Pratchetta Úžasný Mauric a jeho vzdělaní hlodavci ze série Úžasná Zeměplocha. Není to adaptace ideální, ale i tak by mohla otevřít dveře k adaptacím dalších zeměplošských příběhů.

Terry Pratchett byl podobně jako třeba J. R. R. Tolkien zastáncem myšlenky, že děti nemusíte učit, jak být dětmi (to zvládají tak nějak samy od sebe), ale měli byste jim vždy nabízet něco těsně mimo jejich dosah a obzor, aby měly k čemu směřovat.

Bylo mu také na rozdíl od mnoha jiných tvůrců jasné, že dobré příběhy obsahují i krev, bolest a tragédie. Protřelý kocour Mauric (navzdory dabingu i originálnímu znění je správná výslovnost „Mau-rek“) je toho dobrým příkladem.

Krysy mohou udeřit kdykoliv

Od městečka k městečku putují životem kocour Mauric a mladý krysař pištec. Ten moc dobře ví, že krysí pohroma může udeřit kdykoliv a kdekoliv. A že místní nebudou mít hluboko do kapsy, když přijde na to zaplatit svým zachráncům. Zvláště když tahle dvojka výsledky garantuje. Jak by také ne, když jde o grandiózní podfuk!

Krysy i kocour jsou totiž inteligentní a chlapec mírně prostoduchý, což vytváří ideální podmínky pro fungující byznys. Krysy jsou perfektně sehrané a vědí, kde co počurat, co

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější