Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (321. den): Rusové slavili předčasně, Soledar dobytí odolává

Ukrajinští vojáci. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
Ukrajinští vojáci. Foto: Ministerstvo obrany Ukrajiny
  • Kde se v Soledaru bojuje a opravdu obklíčili Ukrajince?
  • Prigožin v noci rozjel novou fázi politické kampaně.
  • Co se děje v Bělorusku? Ukrajinci o něm informovali neobvyklým způsobem.
  • Graf dne – Souhlas občanů s finanční a vojenskou pomocí Ukrajině se v Česku i na Slovensku výrazně snížil.
  • Mapa dne – Bachmut a Soledar.
  • Videa dne – Soledar podle vagnerovců; Soledar podle Ukrajinců; jedno z nejnebezpečnějších míst na Ukrajině, ruské posily v Bělorusku.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 10. ledna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Kde se v Soledaru bojuje a opravdu obklíčili Ukrajince? Cokoli řekne nebo napíše jedna i druhá strana o situaci v Soledaru, může být poznamenáno informačním zkreslením a snahou o oklamání nepřítele, případně o povzbuzení vlastní morálky. Co nevidíte na videu nebo fotografii, jako by se nestalo. A i u zveřejněných záběrů na nich nemusí být to, co o nich tvrdí autoři. Přibližně v takové informační nejistotě se právě nacházíme v souvislosti se Soledarem, proto je namístě opatrnost při hodnocení toho, co se vlastně děje.

Jisté je, že situace ve městě je kritická, Rusové mají úspěchy a postupují. Sporné je, zda až tak moc, jak tvrdí oni sami. Pravděpodobné zároveň je, že Soledar dříve či později dobydou. I když se to stane, nenastane žádná katastrofa a zhroucení ukrajinských linií. Velmi významný je však politický rozměr aktuálních bojů. Ne světový, evropský ani ukrajinský, ale výlučně ruský. Jevgenij Prigožin totiž v úterý večer zvýšil svoji snahu stát se nejdůležitějším hráčem na nové maximum.

Pojďme postupně a začněme pokusem zrekonstruovat známý stav.

V úterý odpoledne vagnerovci ukázali video z centra Soledaru, ve kterém tvrdili, že je město jejich. Na pozadí je však jasně slyšet střelbu. V centru tedy byli, ale neměli ho pod kontrolou.

Kromě toho místo, na kterém záznam vznikl, leží přibližně sto metrů od místní radnice, o které jsme už v pondělí informovali, že se u ní bojuje.

Historická odbočka – detailem, který stojí za povšimnutí, je, že ruský voják vpravo je oblečený v uniformě s ukrajinským maskovacím vzorem. Navíc nemá označení v podobě bílé pásky (druhý voják ho má na pravé noze nad kolenem), které Rusové běžně používají, aby se lépe odlišili od ukrajinských vojáků.

Detaily o okolnostech nejsou známy, ale používání uniformy nepřítele je v rozporu s válečným právem. V minulých válkách mělo takové chování v případě odhalení vážné následky. V prosinci 1944 se například speciální jednotka SS složená z anglicky mluvících příslušníků oblékla do ukořistěných amerických uniforem, aby během ofenzivy v Ardenách šířila zmatek v americkém týlu. Němce, které chytili, Američané rovnou popravili.

Ještě větší nároky vznesli Rusové v úterý večer. Vagnerovci zveřejnili fotografie, na kterých

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější