Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

O co se válčí u Soledaru a o co jde Prigožinovi: o městečko a sůl, ale i o Putina a podíl na moci

Solný důl v Soledaru v ukrajinské Doněcké oblasti. Foto: Havoc, Adobe Stock
Solný důl v Soledaru v ukrajinské Doněcké oblasti. Foto: Havoc, Adobe Stock

Analýza Petry Procházkové: O město, které je na poměry Donbasu spíš vesnicí, je rvačka. O Soledar bojují nejen Rusové a Ukrajinci, ale i jednotlivé ruské kliky mezi sebou. Všichni chtějí po hubených měsících sklidit slávu za první vojenský úspěch a dostat vyznamenání z rukou prezidenta Putina. Ani jeho „kuchař“ Prigožin si tuhle příležitost nechce nechat ujít.

„Soledar je ve stadiu dočišťování. Do konce dne, maximálně ráno bude možné mluvit o úplné kontrole,“ cituje státní ruská agentura RIA Novosti Apti Alaudinova, velitele speciálního oddílu rychlého nasazení Achmat.

Jde o součást elitních vojsk Ruské národní gardy. Ovšem o její čečenskou část, nazvanou po otci současného čečenského lídra Ramzana Kadyrova. Tedy o jednotku, která se spíš než nějakému generálnímu štábu nebo centrálnímu velení v Moskvě podřizuje muži, jenž demonstrativně ignoruje ruské zákony, vyznává mnohoženství, neskrývá, že mučí lidi LGBTQ, a vyhrožuje smrtí politikům i novinářům.

Ramzan Kadyrov je ale Putinův osobní přítel a ten ho teď potřebuje víc než kdykoliv před tím. Potřebuje, aby mu vyhrál když ne válku, tak alespoň pár bitev na Ukrajině, a zachránil mu tak nejen trůn, ale možná i život.

Jenže Kadyrov soutěží o přízeň vůdce dobytím Soledaru hned s několika protivníky. Tím nejvýznamnějším je postava, která zazářila na ruském vojenském i politickém nebi jako kometa ve chvíli, kdy se pravidelná ruská armáda dala na útěk před ukrajinskou odhodlaností bránit svou zemi. Při ukrajinském osvobození Chersonu.

Tehdy v roli zachránce Ruska nastoupil muž s pověstí zločince

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Vladimir Putin

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější