Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Orbánovy spory s EU dopadnou na školy. 21 maďarských univerzit bylo vyloučeno z programu Erasmus+

Seminář na Středoevropské univerzitě, ještě než ji Orbánova vláda vypudila z Budapešti do Vídně. Foto: Jan Moláček, Deník N
Seminář na Středoevropské univerzitě, ještě než ji Orbánova vláda vypudila z Budapešti do Vídně. Foto: Jan Moláček, Deník N

Evropská komise oznámila maďarské vládě, že zastaví financování programů Erasmus+ a Horizont některým univerzitám. Přerušení vyplácení grantů se týká univerzit zřizovaných nadacemi. Opatření je součástí vlekoucího se sporu institucí EU s kabinetem premiéra Orbána a z něj vyplývajícího rozhodnutí Rady Evropské unie z 15. prosince, kdy ministři financí zmrazili část peněz pro Maďarsko z Fondu soudržnosti.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rozhodnutí o zastavení vyplácení grantů vysokým školám je stejně jako zmrazení peněz z evropských fondů odůvodněno obavami, že peníze nejsou v Maďarsku využívány transparentně. Evropská komise už delší dobu poukazuje na vysokou míru korupce a nejasné přidělování dotací.

Rozhodnutí se týká univerzit, které operují jako nadace nebo jsou jimi zřizovány, a platí na žádosti podané

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Maďarsko

Školství

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější