Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babišová, Pavlová, Neruda. Jak si budoucnost po boku hlavy státu představují protějšky favoritů?

Během pátečního večera se role v Pražské křižovatce oproti běžným debatám v předvolební kampani obrátily – na pódiu vystupují partnerky a partner prezidentských kandidátů a kandidátky, kteří sedí v první řadě pod pódiem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Během pátečního večera se role v Pražské křižovatce oproti běžným debatám v předvolební kampani obrátily – na pódiu vystupují partnerky a partner prezidentských kandidátů a kandidátky, kteří sedí v první řadě pod pódiem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Role manželky či manžela hlavy státu není v Česku nijak formálně definována a způsob, jakým se k ní protějšek prezidenta či prezidentky postaví, záleží jen na jeho preferenci. Otázkám, jak hodlají možnou funkci pojmout a jestli jsou na ni připraveni, čelí už v předvolební kampani. Jak si sebe sami v této roli představují?

„Pojďme si nyní představit ty, o kterých dnešní večer celý bude,“ oznamuje moderátorka večera za doprovodu ambientní hudby.

Postupně na pódium přichází Klára Fischerová, Monika Hilšerová, Robert Neruda, Eva Pavlová, Dana Středulová a Aneta Zimová, u všech je scénář obdobný: rychlá vizitka popisující jejich akademickou i profesní minulost, nějaký drobný detail, který má dotyčného přiblížit publiku. „Robert Neruda fandí hokejovému týmu Kometa Brno,“ ohlásí moderátorka a sálem se rozezní smích.

Během pátečního večera se role v Pražské křižovatce oproti běžným debatám v předvolební kampani obrátily – na pódiu vystupují partnerky a partner prezidentských kandidátů a kandidátky, kteří sedí v první řadě.

Mluví se mimo jiné o domácích zvířatech, znameních horoskopu i o tom, kdo měl co k snídani. V sále panuje nekonfliktní atmosféra – diskuse je plná díků, obdivu a vstřícnosti.

V debatě chybí Monika Babišová, manželka expremiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, a Dara Baštová, žena poslance za hnutí SPD Jaroslava Bašty. Obě pozvání Asociace společenské odpovědnosti, která debatu pořádá, odmítly. Svou polovičku v diskusi nemá ani Karel Diviš, který je rozvedený.

Institut první dámy – a v teorii i prvního gentlemana – je nejen v českém kontextu vnímán jako jakýsi polidšťující prvek prezidentské volby i vykonávání úřadu. Manželky či manželé hlav států obvykle naplňují svou roli charitativní činností, věnují se reprezentaci, protokolárním zvyklostem. Jak by s úlohou naložili, se nicméně řeší už před volbami.

I v současném klání partnerky a partneři podporují své protějšky v televizních spotech i na setkáních s voliči. Chodí do debat, odpovídají na novinářské dotazy a jsou nedílnou součástí politické kampaně.

Asi největší pozornost se dnes přitom obrací k trojici Eva Pavlová, Robert Neruda a Monika Babišová. Právě oni mají nejblíž k tomu, aby roli v budoucnu zastávali.

Jak dosavadní politická kampaň ovlivnila jejich životy? A jak si sami sebe po boku hlavy státu představují?

Pavlová: Ochranka s námi už byla, jsem připravená

Eva Pavlová s Petrem Pavlem na pódiu Pražské křižovatky. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Když Petr Pavel před svou manželkou Evou poprvé vyslovil, že chce kandidovat na prezidenta, nedokázala skrýt své zděšení. Žena bývalého armádního generála, který své emoce projevuje málokdy, je prý v tomto směru spíš jeho opakem.

Jaká přesně byla její slova? „Jestli se náhodou nepos*al,“ zopakovala stydlivě svou reakci na debatě v Pražské křižovatce.

Když se jí muž poprvé svěřil, že by do klání o nejvyšší politickou funkci v zemi opravdu šel, v první chvíli ji to vyděsilo. S vysokými veřejnými funkcemi a s nimi spojenými omezeními a povinnostmi mají totiž manželé Pavlovi letité zkušenosti.

„Pokud by to dopadlo, věděla jsem, co vše to obnáší, jak je to náročné. Zvlášť pro manžela. Pracoval v Evropské unii, v NATO, byl náčelník generálního štábu. Měli jsme několik let ochranku, vím, jak je těžké reprezentovat, jaká je to zodpovědnost, kolik je to práce i pro mě. Partnerka také reprezentuje, není jen doplněk, komunikuje s diplomaty, jezdí na různá jednání,“ vysvětluje v rozhovoru pro Deník N s odkazem na mužovu dosavadní kariéru.

Od chvíle, kdy se jí manžel s nápadem svěřil, prý ale nepochybovala, že to bylo správné rozhodnutí. Přiznává však, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější