Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Babiš by už seděl v letadle a přivezl Nurofen pro děti.“ Jak šéf ANO na poslední chvíli přesvědčoval Brňany

Andrej Babiš se fotí s fanoušky na autogramiádě v Besedním domě v Brně na poslední velké akci před prvním kolem volby prezidenta. Foto: Jana Ustohalová, Deník N
Andrej Babiš se fotí s fanoušky na autogramiádě v Besedním domě v Brně na poslední velké akci před prvním kolem volby prezidenta. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Na poslední veřejné talkshow před prezidentskými volbami působil Andrej Babiš uvolněně. V brněnském Besedním domě se k němu fanoušci chovali jako k rockové hvězdě. A to dorazili nejen ti, kteří jsou přesvědčení, že jej budou volit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Jdete taky na diskusi s Babišem?“ ptá se před Besedním domem starší muž s baretem na hlavě. „Víte, ještě nejsem rozhodnutý, jestli ho budu volit, tak si ho jdu poslechnout, jestli mě přesvědčí. Ten dnešní soud mu určitě pomohl,“ naráží na dopolední zprávu, že šéfa hnutí ANO soud zprostil obvinění v kauze Čapí hnízdo.

Muž v předsálí zaváhá, kam jít. Ale nasměruje jej had lidí vinoucí se po schodech do prvního patra k sálu. Stovky fanoušků si chtějí nechat od šéfa největší opoziční strany podepsat knížku, vyfotit se s ním nebo jen prohodit pár slov.

Babišova talkshow je poslední z osmi, s nimiž před prezidentskými volbami objíždí velká města. Její podtitul – Řeknu vám úplně všechno – nelže. Fanoušci se dočkají hodinu a půl trvajícího proudu volných asociací kandidáta na prezidenta, které se občas snaží usměrnit poslanec Aleš Juchelka v roli moderátora.

Sál, kde brněnští filharmonici hrávají Janáčka, je zaplněný do posledního místa včetně galerie, řada lidí musí stát. Je tu přes pět set lidí. Ti šťastlivci, kterým se podařilo obsadit židli, najdou na svém místě kromě propagačních materiálů, volebních novin a knihy Může za to Babiš také štrúdl z Penamu a láhev vody.

Ve foyer před zrcadly se v davu tlačí skupinka mladých lidí. Říkají, že nejsou příznivci Andreje Babiše, že tu jsou ze studijních důvodů, protože navštěvují politologii na Masarykově univerzitě.

„Nefandíme Babišovi. Jdeme se sem podívat, protože jsme o těchto show slyšeli v různých médiích a zajímá nás na vlastní oči, jak to probíhá,“ říká jedna ze studentek. Také ostatní se přidávají a vysvětlují, že o jeho volbě rozhodně neuvažují. Jsou voliči spíš Petra Pavla nebo Danuše Nerudové.

Jen jeden z nich ironicky říká, že je věrný volič ANO. „A tak jsem poslechl doporučení místopředsedy hnutí Iva Vondráka a budu volit Petra Pavla,“ směje se svému vtipu a s ním i ostatní.

Moravskoslezský hejtman Vondrák a později také primátor Ostravy Tomáš Macura totiž v minulých hodinách oznámili, že předsedu svého hnutí, který podle nich lidi příliš rozděluje, volit nebudou a místo něj podpoří Pavla.

Besední dům v Brně, kde filharmonici hrávají Janáčka, byl na talkshow Andreje Babiše naplněný k prasknutí, přišlo přes pět set lidí. Foto: Tobiáš Pospíchal, Deník N

Většina publika jsou ale senioři. Převažují tu lidé nad padesát let, kteří budou Andreje Babiše volit a patří mezi jeho fanoušky.

„Volím ho už od začátku, co je v politice. Koho jiného? Dnešní rozsudek mi udělal samozřejmě radost. Konečně!

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Brno

Reportáž

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější