Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Temné hrdinky Wednesday a Matylda: Milé děti, život je těžký a plný nebezpečí. Ale zlo se přesto dá porazit

Jenna Ortega jako Wednesday. Foto: Netflix
Jenna Ortega jako Wednesday. Foto: Netflix

V opozici k barvotiskovému světu českých (nejen vánočních) pohádek, kterému jsme na obrazovkách čelili během Vánoc, bylo k vidění hned několik počinů, které si srdce dětských diváků získávaly temnější poetikou. Proč děti milují Wednesday a čím je přitahuje Matylda?

Hitem už mezi mladšími školáky je aktuálně stále seriál Wednesday z Netflixu. Navzdory řadě brutálních scén a temné poetice je to i více než dva měsíce od premiéry jeden z nejcitovanějších seriálů, scéna Wednesdayina hypnotického tance trenduje nadále na TikToku i ve stories na dalších sociálních sítích a z Wednesdayina specifického módního stylu se znovu stal oblíbený (nejen) dětský maškarní kostým.

Podobně temným směrem se vydala i adaptace Pinocchcia od Guillerma del Tora, uváděná na Netflixu od začátku prosince. A také na Boží hod tamtéž odpremiérovaná adaptace dalšího klasického kusu, Matyldy Roalda Dahla. Co děti fascinuje na temných příbězích se zneklidňujícími dětskými hrdiny?

Nic není černobílé. Ani v životě

„Nejmenší děti potřebují jednoznačné dělení charakterů: jeden bratr je chytrý, druhý hloupý, jedna sestra je hodná a pracovitá, další jsou zlé a líné atd.,“ vysvětluje psycholožka Pavla Koucká. Starší děti už ale začínají

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější