Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Částečný součet: další kvantový humbuk, marná snaha zakázat žákům AI a nečekaně teplý leden

Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N
Částečný součet je pravidelný newsletter Petra Koubského o zajímavostech ze světa vědy. Grafika: Deník N

Co se do mých jiných článků v Deníku N nevejde, to najdete každý týden tady. Dnešní Částečný součet uvádí na pravou míru údajné ohrožení internetových šifer kvantovými počítači, posuzuje nasazení AI ve školách a připomíná nový schválený lék na alzheimera.

Pusťte na chvíli z hlavy prezidentské volby a přečtěte si třeba o chytrých opicích (ne lidoopech, opravdu opicích) z Brazílie, které před nějakými padesáti tisíci let vyráběly kamenné nástroje tak šikovně, že zcela zmátly archeology. Anebo o čemkoli jiném.

Stručně o věcech, o nichž stačí stručně

  • Matematičtí nerdi vyvinuli značnou snahu najít na číslu 2023 něco zajímavého. Výsledky ale nic moc. Nejpůsobivější nejspíš je, že 2023 dostanete jako zbytek, když sedm na sedmou dělíte číslem sedm faktoriál. Slabé, uznávám.
  • Někteří lidé (například já) špatně odlišují zvuky v popředí od šumu v pozadí, takže je pro ně obtížné vést rozhovor v hlučném prostředí. Vědci na Johns Hopkins University zjistili, že nejde o problém ucha, ale mozku. (To mám radost.)
  • V horách v okolí Salt Lake City někdo bez povolení vztyčuje „záhadné“ antény se solární baterií. Zdá se, že by mohlo jít o činnost těžařů kryptoměny Helium, která používá tzv. proof of coverage (důkaz pokrytím): čím větší síť (z geografického hlediska) provozujete, tím více kryptoměny vytěžíte.
  • Kamenné nástroje na brazilském nalezišti, které se až dosud přičítaly pravěkým lidem, vyrobily pravděpodobně ploskonosé opice – malpy či kotulové.
  • O kanárkovi v uhelném dole jsme všichni někdy slyšeli. Možná ale nevíte, že existovalo i přenosné zařízení na jeho oživování, když se nadýchal metanu a odpadl.
  • Na světě existují tisíce vědců, kteří vydávají každých pět dní jeden odborný článek. Je to extrém, ale ukazuje, kam se publikační praxe dostala. A že je patrně zralá na reformu.
  • Vnesme do prezidentské volby trochu matematiky, navrhuje Pavel Kasík ze Seznam Zpráv. (Všechno, co tam píše, je pravda.)
  • Vědec nechal přemnožit myši v uzavřeném prostoru. Netrpěly tam nouzí, jen byly v příliš intenzivním vzájemném kontaktu. Nedopadlo to dobře. (Nemohu tvrdit, že by mě to překvapilo.) Lze přenášet takový poznatek na lidi?
  • 3D tiskárna v beztížném stavu dovede mnohem zajímavější věci než na Zemi.
  • Adam Tooze o politické ekonomii lyžování. Velmi pěkné. Česko je podle jeho dat (když je přepočítáte, což jsem udělal za vás) na pátém místě v Evropě co do podílu pravidelně lyžující populace. Před námi je pouze Švýcarsko, Rakousko, Finsko a Norsko, za námi mimo jiné Švédsko, Německo, Francie a Itálie. (Loni jsme rozebírali technologii, ekonomii a ekologii umělého zasněžování.) Ale sníh teď není ani v mnohých lyžařských střediscích v Alpách.

Stručně o věcech, které by si zasloužily víc

Na leden je nezvykle teplo, že? V Javorníku na Jesenicku bylo prvního ledna 19,6 °C. V polském městečku Głuchołazy naměřili 18,7 °C – v noci! Část Evropy zasáhla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Částečný součet

Věda

V tomto okamžiku nejčtenější