Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Gangsterská skrýš, úkryt před diktátorem a problém NATO: Hledaní Skandinávci dál žijí na svobodě v Turecku a naopak

Švédský premiér Ulf Kristersson na návštěvě Turecka u prezidenta Recepa Erdogana 8. 11. 2022. Foto: úřad tur. prezidenta
Švédský premiér Ulf Kristersson na návštěvě Turecka u prezidenta Recepa Erdogana 8. 11. 2022. Foto: úřad tur. prezidenta

Švédsko i Finsko jsou známé poměrně otevřenou azylovou politikou, a i proto v nich žije mnoho lidí na útěku. Někdy se jedná o běžence z válečné oblasti, jindy o politické vězně. Další lidé, kteří naopak ze severských států utíkají, se zase často uchylují k životu v Turecku, kde se pohybují volně bez restrikcí. Švédsko a Finsko čekají na svůj vstup do NATO, jehož schválení se protahuje už jen v Turecku (a Maďarsku). Listopad a prosinec proto byly pro vztahy mezi Švédskem, Finskem a Tureckem turbulentní a plné vyjednávání. K žádné výměně hledaných osob ale nedošlo.

Turecko zveřejnilo ve svém provládním tisku jména 45 lidí, kteří jsou podle tamních zákonů soudem usvědčení teroristé. 33 z nich má pobývat ve Švédsku, zbylých 12 ve Finsku. Mnozí z nich jsou nezávislí novináři nebo oponenti tureckého režimu prezidenta Erdogana. Proto je ani jedna ze severských zemí nechce vydat.

Existuje ale i opačný problém. Do Turecka se stěhují i mnozí švédští a finští občané, kteří se schovávají před soudem nebo už byli usvědčeni. V jejich případech ale nejde o politickou opozici, která ze Skandinávie nemá důvod utíkat, nýbrž o pašeráky drog nebo zbraní a horší případy.

Zbloudilá kulka a zbloudilý střelec

To je i

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

NATO

Skandinávie

Turecko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější