Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Americká spojka útoku na brazilské instituce: Bolsonaro a Trumpovi poradci na Floridě

Spojenectví Bolsonara a Trumpa bylo pevné už v době, kdy oba byli prezidenti. Spojovalo je mnohé - od politických a kulturních postojů až po touhu vládnout za každou cenu. Foto: Alan Santos, Palácio do Planalto, Flickr
Spojenectví Bolsonara a Trumpa bylo pevné už v době, kdy oba byli prezidenti. Spojovalo je mnohé – od politických a kulturních postojů až po touhu vládnout za každou cenu. Foto: Alan Santos, Palácio do Planalto, Flickr

Brazilský exprezident Jair Bolsonaro se před předáním moci nové hlavě státu přesunul z vlasti do floridského Orlanda, odkud pak v neděli sledoval, jak se jeho příznivci v centru hlavního města Brasilia útokem na parlament a výzvami k armádními sesazení prezidenta pokoušejí o mocenský zvrat. Za poslední tři roky je to už čtvrtý podobný útok na instituce některé země, který je spojen s Floridou.

Není náhodou, že brazilský exprezident Jair Bolsonaro se po odchodu z funkce ze všech míst na světě usadil právě ve floridském Orlandu. Má tak blízko nejen ke svému politickému spojenci a idolu Donaldu Trumpovi, ale také ke komunitě krajně pravicových brazilských imigrantů, kteří se nedaleko Disneylandu usídlili.

Bolsonara do Orlanda následoval i jeho bývalý ministr spravedlnosti a veřejné bezpečnosti a šéf brazilské federální policie Anderson Torres, který tam dorazil i s rodinou na poslední chvíli v předvečer útoku na státní instituce.

Bolsonara s Trumpem spojuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Donald Trump

Latinská Amerika

USA

Útok na Kapitol

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější