Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se žalobce odvolá a Babiš uspěje ve volbách, kauza na něj nejméně pět let počká

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Státní zástupce Jaroslav Šaroch má po osvobozujících rozsudcích v padesátimilionové dotační kauze Čapí hnízdo dvě možnosti. Když se vzdá práva na odvolání, případ definitivně končí. Jestliže se odvolá, bude spor pokračovat u vrchního soudu. Pokud by však expremiér Andrej Babiš vyhrál prezidentské volby, a získal tak imunitu, soudy by spor řešily po skončení jeho mandátu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Do skončení prezidentských voleb a inaugurace nové hlavy státu na začátku března se už v kauze středočeského kongresového centra Čapí hnízdo z pohledu justice nic výjimečného nestane. Klíčové události se odehrají nejdříve za tři měsíce. V tomto případě byli expremiér a kandidát na prezidenta Andrej Babiš (ANO) společně se svou někdejší poradkyní Janou Nagyovou od roku 2017 stíháni pro podezření z padesátimilionového dotačního podvodu. Městský soud v Praze oba obžaloby zprostil, rozsudek není pravomocný.

Státní zástupce Jaroslav Šaroch si ponechal lhůtu na odvolání do doby, než bude mít v ruce písemnou verzi verdiktu. Tu soudce Městského soudu v Praze Jan Šott slíbil do tří měsíců. Babiš rozhodnutí uvítal a vzdal se práva na odvolání.

Existují dvě varianty, co se bude dít v následujících měsících. Pokud se také žalobce Šaroch vzdá práva na odvolání, případ končí. „Rozhodnutí nabude právní moci, a tím pádem je Andrej Babiš zproštěn a pro tento skutek by už nikdy v budoucnu nemohl být trestně stíhán,“ vysvětluje ústavní právník Jan Wintr z Univerzity Karlovy v Praze.

O takovém kroku ale státní zástupce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Čapí hnízdo

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější