Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co chybí Nerudové, kdo ohrožuje Babiše a co dalšího říkají čtyři poslední průzkumy den před zákazem

Prezidentská superdebata ČT a prázdné místo Andreje Babiše mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezidentská superdebata ČT a prázdné místo Andreje Babiše mezi Petrem Pavlem a Danuší Nerudovou. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Počínaje úterkem začíná platit zákaz zveřejňování předvolebních průzkumů preferencí. Na poslední chvíli, během neděle a pondělí, však vyšly čtyři seriózní výzkumy od společností, které měřily sílu kandidátů už v předchozích týdnech a měsících. Je tak možné analyzovat, jaké jsou poslední trendy u jednotlivých uchazečů o Hrad.

Kdo má našlápnuto?

Krátce řečeno: ve vedení jsou Petr Pavel a Andrej Babiš. Malou ztrátu – o něco horší výchozí pozici, ale nic neřešitelného – má nyní Danuše Nerudová. Všichni ostatní uchazeči mají odstup okolo dvaceti procentních bodů nebo ještě víc.

Ztráta exrektorky Mendelovy univerzity na vedoucí duo ale není při pohledu na samotná čísla taková, aby nešla smazat úspěšnými vystoupeními v posledních dvou klíčových debatách, zejména pokud by Petr Pavel ve vlastní kampani výrazně chyboval.

Co je ale pro Nerudovou o dost problematičtější, jsou trendy. Ty jsou nyní velmi důležité, ukazují, jakým směrem se čí podpora vyvíjí a kam by se mohla vyvíjet dál, pokud se v kampaních jednotlivých kandidátů něco nezmění. K dobrému či zlému.

Nejspíš nejspokojenější při pohledu na veřejně dostupné výzkumy může být

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Průzkum veřejného mínění

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější