Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tah Macronem. Proč Babiš letí do Paříže a proč ho evropský lídr přijme

Andrej Babiš se s Emmanuelem Macronem setkal i v říjnu 2022 na summitech v Praze. Foto: Twitter Andreje Babiše
Andrej Babiš se s Emmanuelem Macronem setkal i v říjnu 2022 na summitech v Praze. Foto: Twitter Andreje Babiše

Glosa Markéty Boubínové: Andrej Babiš (ANO) vstupuje do volebního týdne s dvěma trumfy v rukávě. Soud ho zprostil obžaloby v kauze Čapí hnízdo a zítra ho přijme v Elysejském paláci jeden z nejmocnějších mužů Evropy, francouzský prezident Emmanuel Macron. Popisujeme, proč se Macron mohl rozhodnout Babiše přijmout, přestože je bývalý premiér ve Francii kvůli nákupu nemovitostí nadále vyšetřován.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Před sněmovními volbami na podzim 2021 byl Babišovým oblíbeným „přítelem“ maďarský premiér Viktor Orbán. Tehdejší předseda vlády ho dokonce týden před volbami pozval do Ústeckého kraje, kde byl lídrem kandidátky. Téma migrace, nacionalistická karta ani tah Orbánem ale nepomohly – hnutí ANO skončilo v opozici.

V průběhu prezidentské kampaně se ovšem Babiše už i někteří jeho příznivci na Orbána ptají. Maďarské stanovisko k ruské válce na Ukrajině i jeho ekonomické kroky se totiž zatím moc nevyplácejí, což je všeobecně známý fakt. Expremiér proto svou rétoriku „můj přítel Viktor Orbán“ raději opustil a 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Francie

Glosa

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější