Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve Sněmovně měl vystoupit britský extremista Robinson. Hnutí ANO akci po kritice zrušilo

Britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson. Foto: ČTK
Britský krajně pravicový aktivista Tommy Robinson. Foto: ČTK

Na půdě Sněmovny měl v pátek vystoupit britský extremista Tommy Robinson, který vedl krajně pravicovou Anglickou obrannou ligu. Na konferenci Rodina a její práva v 21. století, kde se chystal vystoupit s půlhodinovou přednáškou o hromadném znásilňování nezletilých v Británii, jej pozval poslanec z hnutí ANO Milan Pour. Po zveřejnění článku se hnutí ANO od konference distancovalo a později akci zrušilo úplně.

„Nikde to moc neříkáme, ale ano, je to pravda,“ potvrdil Deníku N Pour. Protiislámského aktivistu Tommyho Robinsona pozval do Sněmovny i přesto, že byl v minulosti opakovaně odsouzen. Soudy ho potrestaly za to, že zfalšoval cestovní pas, na základě kterého cestoval do USA, za podvod se žádostí o hypotéku či za napadení. A za své činy byl opakovaně ve vězení.

„Chtěl jsem, aby to bylo velmi široce politicky rozkročené. Aby tam vystoupili lidé, kteří nemohou běžně vystupovat, nebo mohou vystupovat, ale ne třeba na půdě parlamentu, kde by to pro ně nebylo úplně možné,“ řekl Deníku N Pour.

„Po vlně kritiky, která se dnes zvedla v souvislosti s plánovanou konferencí a především účastí Tommyho Robinsona, jsem se rozhodl tuto konferenci zrušit,“ zaslal později v prohlášení. „Mým cílem bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější