Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nenápadný úředník, Churchillův opomíjený nástupce provedl v tichosti sociální revoluci. Uznání se mu dostává až nyní

Clement Richard Attlee (3. ledna 1883 – 8. října 1967). Foto: ČTK
Clement Richard Attlee (3. ledna 1883 – 8. října 1967). Foto: ČTK

Clement Attlee patří mezi nejvýznamnější britské premiéry minulého století. Dříve trochu vysmívaný politik je dnes považován za úspěšného a efektivního koordinátora. Třetího ledna si Británie připomněla 140. výročí od jeho narození.

Do Westminsteru přijede prázdné taxi a vystoupí z něj Attlee. Nebo jak říkal Winston Churchill: „Attlee, skromný muž, který má mnoho důvodů, proč být skromný.” To jsou známé a nelichotivé popisy prvního poválečného britského premiéra Clementa Attleeho. V hodinách dějepisu na něj moc místa nezbylo, maximálně jako na toho, kdo přišel po Churchillovi a měl dělat cosi se znárodňováním. Je to ale tak trochu nespravedlivé, protože Attleeho politická kariéra byla dlouhá a rozhodně ne neúspěšná. V mnohém může inspirovat i v současné době.

Attleeho cesta do Downing Street 10, sídla britských premiérů, byla dlouhá a klikatá. Narodil se 3. ledna 1883 do poměrně bohaté rodiny. Jeho otec byl úspěšný právník, a tak si mohli dovolit dvoupatrovou vilu v dobré londýnské části Putney, kde jim s každodenním provozem pomáhali tři sluhové a zahradník.

Studoval na prestižní výběrové škole v Haileybury a později v Oxfordu. Na škole prý nijak nevyčníval ani nejevil zájem o politiku. Později sám sebe charakterizoval jako „starého dobrého imperialistického

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Británie

Historie

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější