Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čtyřicet trochu statečných z ruského Povolží. Ozvali se proti válce, za jiné Rusko

Individuální protest je v Rusku už řadu let často používaným projevem nesouhlasu. Foto: Petra Procházková, Deník N
Individuální protest je v Rusku už řadu let často používaným projevem nesouhlasu. Foto: Petra Procházková, Deník N

Desítky ruských občanů – Tatarů, Baškirů, Udmurtů, Marijců i Rusů – zkusily opatrně projevit svůj názor na válku na Ukrajině. Čtyřicet jejich příběhů vypovídá o naději i důstojnosti. A hlavně o tom, že Rusko nejsou jen loajální Rusové. AKTUALIZACE: V České republice žijící a v článku vystupující redaktorka REF/RL a knihy příběhů Alsu Kurmaš byla ve středu 18. října zadržena ruskými úřady v Kazani. Ruská prokuratura žádá soud, aby ji poslal do vazby.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ildar Sultangirov je bankovní úředník. Je mu devětačtyřicet let, má dvě dcery, ctí zákon, na protestní akce nikdy nechodil, o politiku se příliš nezajímal, na sociálních sítích není příliš aktivní. Nikdy neměl co do činění s policií ani se soudem. Žil si svůj poklidný úřednický život v Ufě, hlavním městě ruské republiky Baškortostan.

Na Ukrajině nikdy nebyl a jak říká, „ohledně toho, jestli tam jsou nacisti, nemohu nic říct, akorát vidím, co se tam děje teď“.

Plakát si vyrobil sám. „Mír v celém světě. World Peace“, napsal si na něj. Vloni 12. května vyrazil ke stéle Všeobecné deklarace lidských práv v Ufě. V roce 2020 ji vztyčili na rohu ulic Komunistická a Mustaji Karima, což byl baškirský bolševický básník. Ildar Sultangirov u ní teď mlčky a pokorně hodinu prostál vybaven heslem o míru, Sovětským svazem tak nadužívaným, že se z něj stalo klišé. Až válka proti Ukrajině mu vrátila význam a glanc.

Na sociálních sítích se fotka osamoceně protestujícího muže objevila hned. Tehdy ještě nikdo nevěděl, že jde o bankovního úředníka Ildara z Ufy. Zdroj Ufa Against, Telegram

„Bál jsem se… Většinou na mě lidé nijak nereagovali, prostě prošli kolem. Pršelo, plakát mi zmokl, pak jsem to ukončil a šel domů,“ vzpomíná zákona dbalý bankovní úředník. Ildar nebojuje proti režimu prezidenta Vladimira Putina. Není rebel ani věčně reptající odpůrce totality. „Jsem mírný člověk… Chci žít v míru a v souladu se sousedy,“ vysvětluje.

Policisté na dveře Sultangirovových zabouchali až následující den. Podle záznamů z bezpečnostních kamer zjistili, do jakého auta Ildar nasedl, a podle SPZ i to, kde bydlí. „Lekl jsem se,“ popisuje, co cítil, když mu na prahu stanuli muži v uniformách, s přísnými výrazy a nekompromisním rozkazem odvést ho na policejní stanici.

A tam, ve vyšetřovně okrsku číslo 9, se stalo něco, co nečekal ani sám Ildar –

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější