Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská Pointa N: Držte si klobouky, teď už to pofičí

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Do prezidentských voleb zbývá pouhý týden – a v sobotu 14. ledna touto dobou už budeme vědět, kdo postupuje do jejich druhého kola. Vítejte u Pointy N, konkrétně u pátečního vydání, v němž už tradičně sledujeme týdenní vývoj událostí v prezidentské kampani.

Dění uplynulého týdne a přehled nadcházejících událostí komentuje Jan Wirnitzer.

Babišův soud

Andrej Babiš se z pohledu účasti v tradičních prezidentských debatách pokusil budit dojem, že neexistuje. Debatu v Deníku zrušil kvůli soudu, nepřišel ani do diskuse Blesku. Víc ho v posledních dnech vytěžuje soud kvůli Čapímu hnízdu. Ten v končícím týdnu završily závěrečné řeči a návrh žalobce Jaroslava Šarocha dát Babišovi tříletou podmínku a peněžitý trest.

Babiš neúčast v debatách zdůvodnil tak, že „média chtějí dělat z prezidentské volby mediální show, ale já si myslím, že prezidentský úřad, do kterého kandiduji, si ji nezaslouží“. Ano, ten samý Andrej Babiš, který si v kampani veřejně nechal vypalovat chlupy v uších, je smutný, že někdo dělá z voleb show.

Rozsudek v kauze Čapí hnízdo v pondělí v 9 hodin ráno určí ráz celému poslednímu týdnu kampaně.

Odsuzující verdikt není vůbec vyloučený. Babiš i v závěrečné řeči nesouvisle mluvil o politickém procesu, v podivném manévru „hraní na city“ předal soudci fotky svého syna. K vyhlášení rozsudku zřejmě nepřijde, jako by sám tušil, že nebude chtít, aby média fotila jeho tvář v okamžiku porážky.

Pokud soudce Jan Šott (jeho profil jsme přinesli zde) řekne, že Babiš je vinen, budou rázem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější