Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pointa N: Babiš může v jednom týdnu dostat trest u soudu i postoupit v boji o Hrad

Andrej Babiš u soudu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš u soudu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Andrej Babiš má rušné dny. Střídavě jezdí po republice se svou talk show a snaží se voliče ujistit, že je ideálním kandidátem na prezidenta, a také se snaží přesvědčit soudce, že je kauza Čapí hnízdo smyšlená. Jsme tak svědky bizarní situace – obžalovaný expremiér kandiduje na prezidenta a ve stejném týdnu může být odsouzen i postoupit do druhého kola voleb. Jen na debaty nechodí, na té poslední ho ale v rámci politického bizáru více než zdařile zastoupil Jaroslav Bašta.

Nejdůležitější zprávy dne pro vás vybrali a okomentovali Markéta Boubínová, Lukáš Prchal a Jan Tvrdoň.

Kandidát na prezidenta s podmínkou?

Soud s obžalovaným kandidátem na prezidenta a zároveň bývalým premiérem v kauze Čapí hnízdo postoupil do finále. Hned ráno soudce Jan Šott odmítl další důkazy a nařídil přejít k závěrečným řečem (článek o dnešním dění v soudní síni si můžete přečíst zde).

Jako první se jí ujal státní zástupce Jaroslav Šaroch, který během zhruba dvou hodin shrnul celý případ, v němž Babiš spolu s Janou Nagyovou podle vyšetřovatelů nelegálně získali padesátimilionovou dotaci na stavbu rozsáhlé usedlosti nedaleko Benešova. Šaroch následně oběma navrhl tříleté podmínky. Babiš má v případě odsouzení zaplatit pokutu deset milionů, Nagyová půl milionu.

Expremiér v průběhu Šarochovy řeči nesouhlasně kroutil hlavou a v dokumentech rozložených před sebou si celé dopoledne podtrhával růžovým zvýrazňovačem, který posléze během pauzy na oběd vyměnil za sytě žlutý až zelený.

Právě tehdy také odpověděl na dotaz soudce Šotta, že si chystá vlastní závěrečnou řeč až na tři hodiny. V ní chce využít řadu článků z médií, které mají dokazovat špatný psychický stav jeho syna. Ten trpí schizofrenií a v kauze před soudem vypovídal proti svému otci.

Bývalý premiér chce využít

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější