Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nerudová se sešla s Tykačovými. Nešlo o kampaň, ale o knížku a ženská témata, vysvětluje její mluvčí

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová se setkala s uhlobaronem Pavlem Tykačem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová se setkala s uhlobaronem Pavlem Tykačem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová se na počátku prosince setkala s miliardářem Pavlem Tykačem a jeho manželkou. Ačkoliv Tykač tvrdí, že se sešel s „většinou kandidátů“, z dotazů Deníku N na jednotlivé uchazeče o prezidentský post vyplynulo, že se setkal pouze s Nerudovou.

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která se podle průzkumů řadí mezi hlavní favority voleb, se s vlivným miliardářem podle zjištění Deníku N setkala na počátku prosince v pražské restauraci Portfolio.

Podle Nerudové šlo primárně o setkání s Tykačovou manželkou Ivanou v souvislosti s vydáním knihy, ve které kandidáti odpovídali na otázky dětí. „Na schůzce byl přítomen i manžel paní Tykačové. Tuto knížku (jeden z prvních výtisků) paní Nerudové osobně předali. Pan Tykač se nepodílí na kampani paní Nerudové,“ řekl Deníku N mluvčí prezidentské kandidátky Filip Vích.

Tykačův byznys je postaven na uhelném průmyslu. Mezi přední témata Nerudové naopak patří řešení klimatické krize, udržitelnost má ve svém programu hned na čtvrtém místě. „Všichni vnímáme, jaké limity má dosavadní energetická politika, která nás dovedla do problémů, kterým dnes čelíme,“ konstatuje v něm. „Klimatickou změnu musíme řešit. Čím dříve začneme, tím větší se nabízí příležitost pro naše firmy, nápady a inovace.“ Tykačovy zájmy a Nerudové program v tomto případě mohou být v přímé opozici.

Proč byl na setkání také Tykač,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější