Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bývalý důstojník, motorkář i byznysmen pořádají v Německu proruské akce. Chtějí, aby Berlín přestal podporovat Ukrajinu

Z pozvánky na sjezd Rusko-německého (nebo Německo-ruského) svazu, na nějž Wjatscheslaw Seewald na svém Instagramu zval na 14. února 2022 v Kaliningradu. Zdroj: Instagram W. Seewalda
Z pozvánky na sjezd Rusko-německého (nebo Německo-ruského) svazu, na nějž Wjatscheslaw Seewald na svém Instagramu zval na 14. února 2022 v Kaliningradu. Zdroj: Instagram W. Seewalda

Německo bývá podporovateli Ukrajiny v její obraně před ruskou agresí kritizováno za to, že jeho podpora Kyjevu není tak výrazná, jak by mohla být. Nejde ale jen o německou vládu, místní strany a politiky. V Německu žije početná ruská menšina a v ní němečtí občané ruského původu, kteří se snaží ovlivňovat veřejné mínění ve prospěch Kremlu. Agentura Reuters našla a pojmenovala některé z nich.

Zhruba před deseti lety se Rostislav Těsljuk vystěhoval z Ruska do Německa. Muž, který prý dříve působil jako důstojník ruského letectva, si změnil jméno na Max Schlund a v posledních měsících se zapojil do organizování proruských demonstrací v Německu.

Jeho aktivity jsou ale širší. Nedávno například navštívil Ruskem okupovaná území na východě Ukrajiny a také se vydal na moskevskou konferenci, kde jako hlavní řečník vystupoval ruský prezident Vladimir Putin. Letenku mu zaplatila ruská organizace Rossotrudničestvo, která má oficiálně na starosti například kulturní výměny a postavení krajanů v zahraničí. V Česku a v dalších zemích se ale její pracovníci podíleli na výzvědné činnosti a nyní je organizace na sankčním seznamu Evropské unie.

Schlund a jeho partnerka Elena (Jelena) Kolbasnikova patří mezi nejvýznamnější

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Německo

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější