Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Kandiduji, abych odvolal vládu.“ V debatě šesti prezidentských uchazečů si body připsali dva z nich

Pavel Fischer, Jaroslav Bašta, Josef Středula, Tomáš Zima, Karel Diviš a Marek Hilšer v debatě na Prima a CNN Prima News. Foto: reprofoto CNN Prima News
Pavel Fischer, Jaroslav Bašta, Josef Středula, Tomáš Zima, Karel Diviš a Marek Hilšer v debatě na Prima a CNN Prima News. Foto: reprofoto CNN Prima News

Analýza: Šestice prezidentských kandidátů se dnes utkala v debatě na televizi Prima a CNN Prima News. Pro uchazeče s nižšími preferencemi šlo o šanci, jak se ještě krátce před volbami pokusit zvrátit prozatím velmi nepříznivá data z předvolebních průzkumů. Pozitivní dojem z dnešní diskuse si mohou odnést zejména dva z nich.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Potřebují zazářit,“ řekl úvodem jeden ze dvou moderátorů večera Petr Suchoň. A měl pravdu. Pro šestici prezidentských kandidátů –⁠ Pavla Fischera, Marka Hilšera, Josefa Středulu, Jaroslava Baštu, Tomáše Zimu a Karla Diviše –⁠ šlo o vzácnou příležitost diskutovat jen těsně před volbami v diváky sledované televizní debatě.

Každý z uchazečů dostal hned v úvodu jednoduchou otázku: jaké základní sdělení by lidem řekli na začátku roku, který může být pro řadu z nich velmi těžký. Vypořádali se s ní různě, v zásadě ale každý zopakoval své základní programové cíle.

Již na začátku ale bylo patrné, že se část kandidátů bude chtít profilovat jako výrazní kritici současné vlády. Zejména Josef Středula, Tomáš Zima a Jaroslav Bašta proti kabinetu Petra Fialy (ODS) vystartovali hned v první odpovědi.

„Skandální záležitost“

Pro jednotlivé uchazeče je totiž klíčové, aby se dokázali profilovat mnohem výrazněji, tedy aby některé ze statisíců nerozhodnutých voličů dokázali přitáhnout na svou stranu. Jednou z cest může být právě výraznější vymezování se vůči vládě.

Šéf odborů Středula proto varoval před recesí a kabinetem, který s ekonomikou nepomáhá. „Jestliže sobě přidali a rodinám s dětmi nepřidali, to je skandální záležitost,“ řekl. „Rozhodně nebudu souhlasit, pokud by vláda představila návrh, že rozdělí zdravotnictví pro bohaté a ty druhé,“ řekl emotivně s tím, že by podobné kroky z pozice hlavy státu vetoval.

Nejostřeji ale proti vládě podle očekávání vystoupil kandidát SPD a poslanec Jaroslav Bašta. Ten hned v první odpovědi řekl, že by Fialovu vládu odvolal. „Kandiduji proto, abych odvolal vládu Petra Fialy a

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější