Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš vzbudil posměch neznalostí Čapka i Haška. Zda je nutit dnešním dětem, se učitelé neshodnou

Měly by děti povinně číst literární klasiku, nebo jim nechat ve výběru knih volnou ruku? Foto: Michał Parzuchowski, Unsplash
Měly by děti povinně číst literární klasiku, nebo jim nechat ve výběru knih volnou ruku? Foto: Michał Parzuchowski, Unsplash

Když si kandidát na prezidenta Andrej Babiš nemohl vzpomenout na dílo Karla Čapka a nevěděl, jaká kniha proslavila Jaroslava Haška, vysloužil si všeobecný posměch. Zároveň tím však zvedl otázku, jaké základní povědomí o klasické literatuře by dnes měly děti mít. Je potřeba, aby četly i sto let staré knihy, nebo jen to, co je baví?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco rodiče dnešních školáků museli číst povinnou literaturu, nyní už ji školy po žácích většinou nepožadují. Povinnou četbu vystřídala ta dobrovolná a učitelé mají často volnou ruku v tom, co do seznamu doporučené literatury zařadí.

„Celkově ve škole nemáme nic jako povinnou četbu. S vybranými knížkami se pracuje v dílnách čtení. Děti mají v rozvrhu hodinu týdně vymezený čas, kdy si mohou číst každý svou knihu na pokračování. Někdo si vybere školní knihu, někdo si ji přinese z knihovny nebo z domova. Každý v tom čase čte něco jiného podle svého zájmu,“ poznamenává Jana Hrázská, učitelka na prvním stupni ZŠ Chrudim.

Podobně to vidí také Irena Poláková, která učí na druhém stupni základní školy i na víceletém gymnáziu. „Klasická literatura je prověřená časem a má nějaký kulturní význam, ale pokud na ni děti čtenářsky nestačí, je zbytečné si hrát na to, že ji přečtou. Docela se mi osvědčilo náročnou literaturu číst společně a snažit se pro ni nadchnout,“ přibližuje svůj přístup.

Učitelka: Děti by si četly jen braky, nebo vůbec

Někteří učitelé si ale naopak myslí, že úplně rušit povinnou literaturu není dobrý nápad, protože děti samy od sebe pak nečtou vůbec nic nebo si vybírají knížky, které mnohdy ani nejsou psané správně česky.

„Ačkoli chápu názor, že povinná četba je do jisté míry přežitek, dnešní generace je jiná. Dokonce už ani

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Školství

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější