Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nerudová vypráví jen část příběhu. Její „kompletní vyjádření“ k problémům na univerzitě naopak přináší další otázky

Danuše Nerudová ještě coby rektorka Mendelovy univerzity. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Danuše Nerudová ještě coby rektorka Mendelovy univerzity. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezidentská kandidátka Danuše Nerudová zveřejnila obsáhlé vysvětlení ohledně kauzy zahraničních studentů na Mendelově univerzitě. Z analýzy Deníku N vyplývá, že Nerudová vypráví pouze část příběhu. Nevysvětluje například prodlevu od chvíle, kdy se o problémech poprvé dozvěděla nebo nedostatečnou reakci univerzity na výsledky kontroly akreditačního úřadu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Tento případ zcela jasně ilustruje, že jsem jako rektorka jednala správně, rázně, transparentně a bez ohledu na osobní vazby. Jako prezidentka bych se stejně snažila posunout naši zemi. A stejně přistupovala k jakýmkoli nepravostem, o kterých bych se dozvěděla,“ píše ve svém vyjádření jedna z favoritek prezidentské volby, která už několik týdnů čelí otázkám k tomu, jak řešila problémy s doktoráty v době, kdy byla rektorkou Mendelovy univerzity.

„Na Provozně-ekonomické fakultě Mendelovy univerzity studovali doktorandi z Rakouska, kterým studium zprostředkovávaly zahraniční agentury. Někteří z těchto studentů vystudovali rychleji a s menším úsilím, než je obvyklé. Konkrétně se jedná o jednotky z celkových osmi tisíc studentů v jediném z 231 studijních programů,“ píše Nerudová v rozsáhlém textu.

Nazvala jej „Mé kompletní vyjádření k Mendelově univerzitě“. Jenže Danuše Nerudová vypráví pouze část příběhu – tu méně problematickou. A důležitým otázkám se vyhýbá.

Chybějí odpovědi

Nerudová ve svém textu rozebírá například rychlost, s jakou problém na univerzitě začala řešit. Zmiňuje přitom, že postupovala tak, jak jako rektorka měla a podle zákona mohla.

„Možná jsem některé věci mohla řešit o pár týdnů rychleji, například nečekat na řádný termín Rady (pro vnitřní hodnocení, pozn. red.), ale svolat mimořádné jednání o tři týdny dříve. Setkala jsem se ale s něčím takovým poprvé a na podstatě věci by to bohužel nic nezměnilo,“ říká.

Jenže právě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější