Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„TOHLE snad bude někdo volit ?????“ Řetězové e-maily míří hlavně na Pavla, podle expertů už ale tolik seniorů neovlivní

Ukázka obsahu z řetězových e-mailů. Zdroj: Čeští elfové, databáze řetězových e-mailů
Ukázka obsahu z řetězových e-mailů. Zdroj: Čeští elfové, databáze řetězových e-mailů

Před prezidentskými volbami vzrostla aktivita pisatelů a rozesilatelů řetězových e-mailů. Tento dezinformační kanál míří hlavně na seniory, kteří jiné internetové komunikační nástroje nepoužívají. Hlavním terčem byl Petr Pavel, v posledních týdnech se ale pozornost soustředí i na Danuši Nerudovou. Vliv řetězových e-mailů se podle odborníků dá těžko měřit, pravděpodobně bude ale menší než při posledních prezidentských volbách.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

JAK SE DĚLÁ „SPRÁVNÁ „ KAMPAŇ

Jak se ‚všichni‘ hádají o agenty Pávka a Bureše, nikdo si nevšímá další hvězdy voleb o prezidenta – Danuše!*Kde se vzala, tu se vzala a najednou **je třetí!* Což je věru zajímavé a zcela ‚nenápadné‘.JAKPAK se jen tento volební zázrak VYRÁBÍ ?!?!?! –

ZPOZORNĚTE!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!

zdroj: Čeští elfové, databáze řetězových e-mailů

Tento úryvek z řetězového e-mailu, který jsme – stejně jako ty následující – kvůli autenticitě ponechali bez úprav, dobře ilustruje, co se před volbami valí do schránek seniorů. Náznaky, že jde o exkluzivní informace, emotivní výzvy a interpunkce, ale i schopnost rychle zareagovat na novou situaci, v tomto případě vzestup preferencí dříve opomíjené kandidátky – to vše je opět ve hře o voličské hlasy.

Podle expertů, kteří řetězové e-maily monitorují, bude ale tentokrát jejich vliv na starší voliče menší než v roce 2018.

„Troufnu si říct, že to bude hrát méně významnou roli než v předchozích prezidentských volbách. Miloš Zeman byl v té době populárnějším kandidátem u této věkové skupiny. Dezinformace očerňující jeho protikandidáta Jiřího Drahoše jako pedofila nebo člena různých tajných klubů byly intenzivnější,“ řekl Deníku N Jaroslav Valůch, který v nevládních organizacích Transitions a Elpida vede programy mediálního vzdělávání, mimo jiné i pro seniory.

„Můj kvalifikovaný odhad je, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dezinformace

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější