Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů (312. den): Nový rok začal možná největším masakrem ruských vojáků

Ukrajinští vojáci. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny
Ukrajinští vojáci. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny
  • HIMARS zabíjel u Doněcka, ruští blogeři píší o stovkách mrtvých a opět zuří na velitele.
  • Bachmut – obránci na okraji města čelí děsivé zbrani.
  • Kreminna je stále pevně v ruských rukou, o legendární Bilohorivku se opět bojuje.
  • Mapy dne – Bachmut, Kreminna a dostřel různých typů raket HIMARS.
  • Videa dne – následky útoku na ruskou posádku v Makijivce; TOS-1 pálí na okraj Bachmutu; evakuace zraněného ukrajinského vojáka přímo z bojiště; Rusové hasí zasažený minomet Tulipan; jak to vypadá, když se podruhé narodíte – kulka prostřelila helmu, ale voják přežil; Jevgenij Prigožin se objevil na hřbitově svých žoldáků.

Přinášíme komentářové shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z neděle 1. ledna 2023. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

U Doněcka zabíjel HIMARS; ruští blogeři píší o stovkách mrtvých a opět zuří na velitele. Rusko ještě během noci na Nový rok vypálilo na Ukrajinu další drony a rakety. To bylo všeobecně vnímáno jako cynické gesto vůči Ukrajincům, hned v prvních hodinách nového roku.

Z hlediska následků se ale mnohem důležitější věc stala v okupované Makijivce u Doněcka. Podle některých zpráv se tak stalo dokonce v první minutě po půlnoci.

Makijivka je velké severovýchodní předměstí Doněcka, který je centrem neuznané Doněcké republiky anektované Ruskem. Žilo zde téměř 340 tisíc lidí.

Makijivka je díky své poloze v blízkosti fronty důležitým centrem. Nachází se pouhých deset kilometrů od Avdijivky, 20 kilometrů od Pervomajska a 30 kilometrů od Marinky. Na všech těchto místech se na Donbasu vedou těžké boje. Je přirozené, že přes takové město prochází na frontu všechny druhy zásob včetně vojáků. Jenže krátká vzdálenost od fronty znamená také blízkost HIMARS a Rusové by se podle toho měli chovat. Nechovali se a draze za to zaplatili.

Místo toho, aby byli opatrní, rozmístili stovky svých vojáků v jedné z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější