Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Blažek otočil: nejvyššího žalobce bude možné odvolat jen za vážná pochybení

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) změnil názor na novelu o státním zastupitelství, kterou na podzim poslal k připomínkám. Odborníkům vadilo, že Blažek v novele nechal beze změny roky kritizovanou pasáž, na základě které může být nejvyšší státní zástupce odvolaný kdykoli a bez udání důvodů. Deníku N řekl, jaké nechal do zákona zapracovat přesné důvody, z nichž bude nově možné nejvyššího žalobce odvolat.

Státní zástupci na novelu zákona čekají už roky, ale žádný ministr ji nezvládl dostatečně připravit a předložit vládě. Blažek nyní po kritice a po debatě ve vládě změnil předloženou novelu a zpřesní, jaké důvody mohou vést k odvolání nejvyššího státního zástupce, kterým je nyní Igor Stříž.

„Vládě tedy bude návrh předložen v podobě, která bude obsahovat konkrétní zákonné důvody pro odvolání nejvyššího státního zástupce. Jeho odvolání bude přezkoumatelné soudem. To již v půlce prosince roku 2022 zadal ministr Pavel Blažek legislativcům spravedlnosti,“ napsalo v tiskové zprávě ministerstvo spravedlnosti.

Blažek následně Deníku N řekl, že vláda bude smět Stříže nebo jeho případného nástupce odvolat pouze v předem daných případech, jako je například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější