Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Závislé na Zemanovi čeká odvykačka. A jeho také

Prezident se prý těší na klid, jeho kritici na to, až odejde. Obě strany to ale budou mít těžké. Žily léta v jakési symbióze, potřebují se. Foto: ČTK
Prezident se prý těší na klid, jeho kritici na to, až odejde. Obě strany to ale budou mít těžké. Žily léta v jakési symbióze, potřebují se. Foto: ČTK

Komentář Ondřeje Štindla: Miloš Zeman ve svém posledním vánočním poselství popisoval idylickou představu toho, jak si bude užívat penzi. Stejně tak i mnozí jeho kritici se těší na pocit osvobození, který jim přinese absence Miloše Zemana na Pražském hradě. Realita ale může být pro obě strany neuspokojivá, protože končící prezident i část jeho kritiků se dostali do stavu vzájemné závislosti. A zbavit se závislosti je hodně nepříjemný úkol.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Prezidentství Miloše Zemana končí. Pokud bychom na něj nahlíželi jako na příběh, který má začátek, prostředek a konec, jenž by měl být jeho vyvrcholením, pointou, „korunou“, tak ta story nedopadla zrovna slavně. Končící prezident odchází z úřadu jaksi umenšený, bez většího vlivu a možností naplnit potřebu moci.

Koncem roku vystoupil s posledním vánočním poselstvím, působilo už dost setrvačně a podobně i reakce na něj. Miloš Zeman, jak ho známe. Naposledy. Ta část veřejnosti, která vnímala svůj vztah k němu jako jistým způsobem definiční, v tom může nacházet uspokojení. Je to od ní poněkud krátkozraké.

Může si malovat postzemanovskou budoucnost, v níž už nebude prezident vystupovat v roli zdroje neustálého a bezmocného pohoršení. Třeba se ta představa naplní. Je ale možné, že vytoužená budoucnost nebude tak růžová. Že mnoho z těch nesmlouvavých kritiků končícího prezidenta bude jeho odchodem nakonec trpět. V mysli se jim bude připomínat nepříjemná a dotírající absence – díra ve tvaru Miloše Zemana. Důkaz toho, že odcházející prezident svůj projekt v něčem dotáhl do úspěšného konce.

Kde je „zemanismus“?

Ten projekt nemusel být primárně politický. A kdybychom Zemanovo prezidentství posuzovali

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Miloš Zeman

Názor

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější