Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Humanismus 2022. Jakým způsobem prožíváme válku na Ukrajině?

Hrdinové inscenace Humanismus 2022. Foto: Jakub Hrab
Hrdinové inscenace Humanismus 2022. Foto: Jakub Hrab

Brněnské HaDivadlo je známé svou schopností téměř okamžitě reagovat na celospolečenské problémy a témata. Není tedy překvapením, že téma letošní sezony je ovlivněno válkou na Ukrajině. O našem vnímání války vypovídá nová inscenace Humanismus 2022.

Každý rok vstupuje HaDivadlo do nové sezony s novým tématem, které ji zastřešuje. Pro tuto sezonu tvůrci zvolili slovo Blízkost, které ale podle uměleckého šéfa HaDivadla, režiséra Ivana Buraje, pojímají ambivalentně: „S blízkostí jsou spojeny na první pohled příjemné asociace, často s důrazem na intimitu, každodennost. Tento pojem ale chápeme i v kontextu blízkosti války na Ukrajině. Zmíněné motivy pronikají i do naší inscenace Humanismus 2022,“ představil inscenaci na dramaturgickém úvodu Ivan Buraj.

 

Blízkost jako pocit bezpečí a zároveň hrozba

HaDivadlo s oblibou už v minulosti reagovalo na nejrůznější celospolečenské problémy. V období pandemie se z divadla stalo podpůrné centrum, které šilo roušky a pomáhalo přetíženým zdravotnickým zařízením. Dlouhodobě se divadlo věnuje také tématu klimatické krize a nyní přichází na řadu téma války na Ukrajině.

Původně měla mít sezona zcela jiný směr a téma, které ale ve světle současných událostí podle tvůrčího týmu přestalo dávat smysl. Hledání nového tématu doprovázel rozsáhlý výzkum a četné diskuse napříč uměleckým týmem.

Původním záměrem bylo empaticky poukázat na kontext ruského uprchlictví, aby ve společnosti nevznikla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Ruská válka na Ukrajině

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější