Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zeman vytkl bývalému starostovi Vídně, že nedal české škole ani šilink. Ve skutečnosti město poslalo milion eur

Prezident Miloš Zeman se svojí manželkou Ivanou při setkání s krajany. Foto: Facebook Jiřího Ovčáčka
Prezident Miloš Zeman se svojí manželkou Ivanou při setkání s krajany. Foto: Facebook Jiřího Ovčáčka

Prezident Miloš Zeman při návštěvě Rakouska kritizoval bývalého vídeňského starostu Michaela Häupla za to, že za jeho vedení nedala metropole „ani šilink“ českojazyčné Komenského škole. Rakouská média ale následně upozornila, že to není pravda. Česká velvyslankyně v Rakousku Deníku N řekla, že škola před lety od Vídně dostala milion eur.

 

Výroky, které prezident pronesl na svém setkání s krajany ve Vídni, mnohé politiky i diplomaty překvapily. Kromě toho, že v nich kritizoval rakouské Zelené, vytkl přítomnému exstarostovi Häuplovi, že finančně nepodporoval místní českojazyčnou Komenského školu.

„Musím konstatovat, že podle informací, které jsem dostal, Vídeň nedala Komenského škole ani šilink. Takže za to vám tleskat nebudu,“ řekl Zeman.

„Já bych vám, pane exprimátore, chtěl říci, že by bylo velmi dobré, kdybyste alespoň svému nástupci v čele vídeňské radnice doporučil, aby financoval tuto Komenského školu jako výraz přátelství a spolupráce mezi našimi národy tak, jako ji financuje kromě jiného například Jihomoravský kraj, jehož hejtman zítra přijede na naše setkání,“ dodal Zeman.

Jeho slova neprošla bez povšimnutí rakouských médií. Deník Der Standard upozornil na to, že Zemanova slova nejsou pravdivá. Škola mu totiž sdělila, že za Häupla finanční podporu dostávala.

Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pak na Twitteru oznámil, že Zeman vycházel z informací, které mu poskytla česká velvyslankyně ve Vídni.

Ambasadorka Ivana Červenková k tomu Deníku N sdělila: „Prezidentovi jsem řekla, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější