Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mezi českými politiky se zatím nenašel nikdo, kdo by se rázně postavil za Evropskou unii. Ujme se toho nový ministr zahraničí?

Tomáš Petříček (vlevo) převzal 16. října za přítomnosti premiéra Andreje Babiše ministerstvo zahraničí. Foto: ČTK
Tomáš Petříček (vlevo) převzal 16. října za přítomnosti premiéra Andreje Babiše ministerstvo zahraničí. Foto: ČTK

Komentář Petra Janyšky: Tak máme konečně ministra zahraničí. Výchozí pozici má obtížnou, všeobecně se soudí, že úkol bude nad jeho síly. Možná ale právě proto má šanci překvapit. Časem třeba uvidíme mladého ministra, který dá české zahraniční politice dynamiku a ministerstvo postaví po měsících bezvládí na nohy. Osobní předpoklady k tomu má, politický kontext mu ale zrovna nepřeje. Různé okolnosti se však mohou změnit, do současného francouzského prezidenta Emmanuela Macrona také zpočátku nikdo moc nadějí nevkládal.

Tomáš Petříček začíná z neznáma, může přinést překvapení. První kroky a setkání s veřejností jsou vesměs pozitivní, mluvil jasně, věcně, jako moderní Západoevropan. Na oslavě sta let česko-slovenské diplomacie prohlásil, že v kontextu střední Evropy musí Česká republika „zůstat pevně v liberálním systému“. S ohledem na Maďarsko a Polsko hlásající „neliberální demokracii“ je to povzbudivé.

Zahraniční politiku si u nás ovšem rozparcelovali dva hráči, prezident a premiér. A každý v ní rozehrává své vlastní hry, hájí spíše zájmy své a svého okolí či firem, než dlouhodobé potřeby země. Tohle nový ministr příliš nezmění.

Je tu ale jeden historický úkol, který na sebe v zájmu této země musí někdo dříve či později vzít: vysvětlovat pozitiva našeho členství v Evropské unii českému obyvatelstvu. Žádný ministr, ani zahraničí, ani z jiného resortu to dosud systematicky nedělal a nebylo by špatné, kdyby si tohle poslání vzal za své teď Petříček. Evropská unie spadá do jeho kompetence, mohl by si tak udělat jméno.

„EU je víc než jen politická organizace. Je to náš domov. V debatě o naší společné budoucnosti musíme mluvit jasně a musíme zajistit jednotu naší osmadvacítky, později sedmadvacítky.“

Nový ministr zahraničí Tomáš Petříček v projevu k zahraničním velvyslancům

Zvlášť proto, že za chvíli přijdou volby do Evropského parlamentu. Objeví se v nich jednak ti, kteří by v něm chtěli zasednout jen proto, aby Unii rozložili zevnitř (a zároveň čtyři roky pobírali na české poměry fantastický plat). Jednak ti, kteří budou mluvit o unii pozitivně, ale ne moc nahlas a hlavně jen během předvolební kampaně. Potom o nich zase neuslyšíme. Chybí tu hlas, který by se ozýval permanentně, i v dobách mezi volbami.

Běžným protiargumentem je, že s proevropskými projevy se volby nedají vyhrát. Omyl.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější