Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zemřela Vivienne Westwoodová. Žena, bez níž by punk nebyl punkem

Vivienne Westwoodová. Foto: Mattia Passeri – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50277629
Vivienne Westwoodová. Foto: Mattia Passeri – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=50277629

Tartan, spínací špendlíky, potrhaná trička, svastiky, britská královna se sešitými ústy, ale také ultra vysoké podpatky, balonové sukně a historizující prvky inspirované romantickou představou pirátů, barokního umění nebo žen, které oděvem bojují proti systému. To je odkaz módní tvůrkyně a celoživotní aktivistky Vivienne Westwoodové, která zemřela v jedenaosmdesáti letech 29. prosince.

Její stopa ve světě módy, ale také kultury a popkultury 20. století je nesmazatelná. Pokaždé když řetězce s rychlou módou vychrlí trička s nápisem Sex Pistols nebo krátké kostkované sukýnky se spínacími špendlíky, jako by odkazovaly právě k ní.

Je to životní paradox, protože Westwoodová celoživotně bojovala proti establishmentu, konformismu a neúnavně dávala tvář kontrakultuře. I ve světě módy vyčnívala – nebála se jít proti proudu, i když si ostatní ťukali na čelo nebo se jí smáli, a ani na prahu bankrotu neustupovala ze svého pojetí módy.

Ani na stará kolena nepolevovala. Byla členkou Greenpeace, konfrontovala konzumní svět módy, kterého byla možná paradoxní součástí, tematizovala aktuální problémy, které kolem sebe viděla, třeba klimatickou otázku.

Vivienne Westwoodová chtěla odmalička poznávat svět, přijít mu na kloub, být jeho aktivní součástí, a to i v době, kdy byla respektovanou umělkyní. Vždy využívala svojí proslulosti k tomu, aby konfrontovala mainstream s tématy, na kterých jí záleželo.

Život jako punkový manifest

Narodila se jako Vivienne Isabel Swireová v roce 1941 v poválečné Británii do chudých poměrů. Doma se šetřilo a žilo skromně, a tak Westwoodová odmala okoukávala

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Móda

Nekrolog

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější