Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Šest faktorů, které mohou rozhodnout volby

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Kampaň k prezidentským volbám dospěla do dlouho očekávaného finále. Již příští týden miliony voličů určí, kteří dva kandidáti postoupí do druhého kola, z nějž vzejde budoucí prezident nebo prezidentka České republiky. Co volby rozhodne?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Situace je těsně před volbami zcela otevřená, na čele se srovnali tři favorité, z nichž do druhého kola může postoupit v zásadě kdokoli. Podpora Andreje Babiše, Petra Pavla a Danuše Nerudové je podle prosincových volebních modelů čtyř renomovaných agentur velmi vyrovnaná.

V šetření STEM pro CNN Prima News si nejlépe vedl Andrej Babiš, u Data Collect a Kantar CZ pro Českou televizi by skončili všichni tři favorité v zásadě se stejnou podporou. Nejnovější data Medianu z úplného závěru prosince, která zveřejnila MF Dnes, ukazují také poměrně vyrovnanou situaci. Podle nich vede Pavel s Babišem, Nerudová lehce ztrácí.

Každý z favoritů tak má velkou šanci postoupit. Zbývajících šest kandidátů má sice cestu do druhého kola uzavřenou, jejich schopnost získávat hlasy však může být jedním z důležitých faktorů pro výsledek voleb.

Jaké jsou ale ty další? Existuje přinejmenším šest zásadních okolností, které nakonec rozhodnou o tom, jak klíčové volby dopadnou.

1) Dokáže Babiš přitáhnout věrné k volbám?

Prvním skutečně důležitým momentem pro prezidentské klání je otázka, zda se šéfovi hnutí ANO podaří k volebním urnám přivést své tradiční podporovatele.

Babiš si se svým hnutím dokázal v průběhu své politické kariéry vybudovat velmi pevné voličské jádro, které je navíc poměrně disciplinované. Na celostátní úrovni se podpora hnutí ANO pohybuje dlouhodobě někde mezi 25 až 30 procenty hlasů, zisk spíše u horní hranice by expremiérovi měl stačit na postup dál.

Data z posledních průzkumů přitom naznačují, že by mohl k této metě směřovat. Těsně před koncem roku si polepšil v datech Medianu na 28,5 procenta (nárůst o zhruba čtyři procentní body za zhruba dva týdny).

Tím se ale postupně dostává na hranici možného. Výzkumníci kromě tradičního modelu sledují také volební potenciál jednotlivých kandidátů.

Šéf hnutí ANO může u každého z šetření získat v prvním kole pouze několik málo procentních bodů navíc, než kolik by činil jeho aktuální zisk. Jinými slovy: nemá kam růst a jeho cesta dál vede právě přes věrné voliče.

Část z nich mohlo ještě v průběhu loňského roku odrazovat jeho lavírování stran účasti v prezidentské volbě, pro část voličů ANO by Babiš byl zajímavější postavou v čele vlády. Tento post je pro něj do příštích voleb nedostupný, potřebuje tak přesvědčit své podporovatele, že pro ně bude mít význam i na Hradě.

Pokud se mu to podaří, měl by

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější