Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Putin chce utnout dodávky ropy. Co to bude znamenat pro Česko?

Ruský prezident Putin omezil dodávky ropy do zemí, které podpořily cenový strop. Foto: Kremlin.ru
Ruský prezident Putin omezil dodávky ropy do zemí, které podpořily cenový strop. Foto: Kremlin.ru

Kreml v úterý po 22 dnech zareagoval na zastropování cen ruské ropy: chce omezit její vývoz do všech zemí, které se na omezení cen podílejí. Vysvětlujeme, jaký dopad to bude mít na Česko i celý trh.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Co chce Putin udělat?

Vladimir Putin oznámil, že Rusko přestane dodávat ropu do zemí, které zavedly takzvané cenové stropy na nákup této suroviny z Ruska. Cenový strop je součástí protiruských sankcí a dosahuje 60 dolarů za barel. Na zastropování se dohodly státy G7, Evropské unie a Austrálie. Kromě toho od 5. prosince začal platit úplný zákaz dovozu ruské ropy do EU po moři.

Rusko podle kremelského dekretu přestane ropu dodávat od 1. února příštího roku, opatření je časově omezené, platí do 1. července.

Ruská reakce není pro trhy překvapivá, zavedení recipročního opatření se očekávalo už od začátku prosince. Analytici naopak poukazují na to, že dekret je formulován spíše obecně a datum jeho ukončení naopak vyvolává na trzích klid. Kreml také zatím nerozhodl o zákazu dovozu ropných produktů, k oznámení má dojít až v příštím roce.

Koho se konec ruského exportu dotkne?

Teoreticky by se měl dotknout všech zemí, které dekret zmiňuje, prakticky ale bude dopad mnohem menší. Důvodem je právě to, že Evropská unie už v prosinci ukončila import ruské ropy po moři. Na námořní přepravu přitom Rusko v posledních letech sázelo stále více – i s ohledem na menší produkci v ropných ložiscích v evropské části Ruska.

Ne všechny země zároveň strop uplatňovaly, technicky totiž mechanismus zamezuje evropským pojišťovnám pojišťovat ropu dražší než 60 dolarů za barel. Takové opatření je ale možné obejít.

Jak se zastavení exportu dotkne Česka?

Česko je na ropě z Ruska stále závislé. V loňském roce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ruská válka na Ukrajině

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější