Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo mluví o míru: Lavrov dal Ukrajině na výběr mezi kapitulací a rozdrcením, Kyjev plánuje konferenci bez Rusů

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Foto E. Pesov, Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace
Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Foto E. Pesov, Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace

Během vánočního svátku 25. prosince zabila ruská raketová salva v Chersonu deset lidí a desítky zranila. Prezident Putin prakticky souběžně vzkázal, že je připraven jednat o míru. Krátce poté ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dal jasně najevo, že Moskva chce především naprosté podřízení Ukrajiny své vůli.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Není to žádný výmysl západních médií, ale přesná citace z rozhovoru šéfa ruské diplomacie pro vládní agenturu TASS.

„Nepřítel si je dobře vědom našich návrhů na demilitarizaci a denacifikaci režimem (legitimní a demokraticky zvolenou vládou Ukrajiny, pozn. red.) ovládaných území, eliminaci hrozeb ruské bezpečnosti, které odtamtud vycházejí. Zahrnuje to i naše nová území. Stačí málo – akceptovat vlídně tyto návrhy, nebo tuto záležitost vyřeší ruská armáda,“ řekl Lavrov.

Pokud jde o možné pokračování konfliktu, „míč je nyní na straně režimu a Washingtonu, který za ním stojí. Mohou kdykoliv ukončit tento nesmyslný odpor,“ dodal ministr zahraničí země, která na Ukrajinu 24. února vyslala většinu bojeschopných sil své armády.

Lavrov tak dal jasný obsah poněkud vágnímu vzkazu Vladimira Putina, že Rusko je ochotno jednat o „přijatelných řešeních“.

TASS je ruskou vládou ovládaná agentura, která slouží jako nástroj kremelského PR. Její zprávy jsou určeny ruskému publiku. Ruští politici ale zároveň vědí, že zprávy TASS sledují i zahraniční média. Je to cenný způsob, jak zjistit, jaké titulky si ruští vůdcové přejí vyvézt do světa, protože šance západních médií na rozhovor se špičkami ruské politiky jsou minimální.

Otázku míru a jeho hodnoty začalo tematizovat Rusko poté, co jeho útok na Ukrajinu uvázl. Pokud pomineme drobné posuny fronty nanejvýš o jednotky kilometrů, tak tam, kde se od léta pohnula, Rusové ustupovali. Jejich válečné zisky se tenčí.

Lavrovova slova staví do ztížené pozice politiky, kteří

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější