Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Marné sliby Tálibánu. Ženám vzal právo studovat a zakazuje jim i pracovat

Afghánské ženy protestují 22. prosince v Kábulu proti uzavření vysokých škol ženám Tálibánem. Foto: Reuters
Afghánské ženy protestují 22. prosince v Kábulu proti uzavření vysokých škol ženám Tálibánem. Foto: Reuters

Počet Afghánců spokojených se životem se snížil. Kvůli radikální politice vládnoucího islamistického hnutí opouštějí zemi humanitární organizace.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když se loni v srpnu vrátil Tálibán k moci, jeho představitelé slibovali mezinárodnímu společenství, že změní svůj přístup k ženám.

Krátce poté, co vstoupili do Kábulu, jejich mluvčí dokonce poskytl historický rozhovor moderátorce zpravodajské televize.

Experti si nedělali naděje, že hnutí učiní z Afghánistánu liberální zemi, ale někteří doufali, že by alespoň mohl být méně radikální než za své vlády na konci minulého století. Poslední vývoj ale nasvědčuje, že Tálibán své sliby nemyslel vážně.

Začátkem týdne až do odvolání zakázal ženám studium na veřejných i soukromých vysokých školách. „Chtěli jsme od dívek, aby nosily řádný hidžáb, ale místo toho se oblékaly, jako by šly na svatební hostinu,“ vysvětloval opatření ministr.

A krátce nato vláda přistoupila k dalšímu radikálnímu kroku:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Asie

Tálibán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější