Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Prezidentská Pointa N: Kampaň před Vánoci konečně nabrala na síle, skutečný boj přijde v lednu

Propagační materiály Danuše Nerudové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Propagační materiály Danuše Nerudové. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Prezidentská kampaň těsně před Vánoci nabírá na obrátkách, i tak je to ale pouze slabý odvar toho, co voliče a zejména kandidáty čeká začátkem ledna. Pro trio hlavních favoritů byly poslední dny velmi důležité a to, jak je zvládnou, může ovlivnit, zda se k nim lidé za tři, respektive pět týdnů přikloní.

Dění kolem prezidentské kampaně tohoto týdne shrnuje Jan Tvrdoň.

Už za tři týdny začne první kolo prezidentských voleb. Uteklo to. Klíčové klání je za rohem a přitom se zdá, že kampaň se rozjela teprve v posledních týdnech.

Zejména na sociálních sítích to začíná mezi tábory fanoušků jednotlivých kandidátů pořádně jiskřit, což je, upřímně řečeno, pouze malá ochutnávka toho, na co se můžeme těšit v lednu. Současné rozložení sil mezi finálovou devítkou ukázaly v krátkém sledu tři průzkumy od čtyř renomovaných agentur.

Obrázek je v zásadě takový, že v čele je jasně oddělené trio Andrej Babiš, Petr Pavel, Danuše Nerudová (ne nutně v tomto pořadí), z nichž do druhého kola může postoupit kdokoli. Zbytek uchazečů na ně velmi výrazně ztrácí a jejich šance na postup by se rovnaly vyloženě zázraku.

Kampaň všech favoritů získává v posledních dnech zajímavou dynamiku a platí to pro všechny tři jmenované. Babiš prozatím vedl kampaň tak trochu v tichosti, vyhýbá se –⁠ z jeho pohledu logicky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Pointa N

Volby prezidenta ČR

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější