Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nechci jim ty peníze nechat.“ Vatikán hledá miliony, které poslal neziskovce pochybné doktorky Horákové

Plzeňský biskup Tomáš Holub. Foto: ČTK
Plzeňský biskup Tomáš Holub. Foto: ČTK

Případ Taťjany Horákové, prezidentky údajné humanitární organizace Mezinárodní dětský kříž, už řeší i Vatikán. Zajímá se o to, kde skončily peníze, které Svatý stolec organizaci poskytl na stavbu dětské kliniky v Česku. Ta nikdy nevznikla. „Myslím, že šance na navrácení alespoň části je. Nutno však říci, že to paní Horáková udělala velmi chytře,“ říká plzeňský biskup Tomáš Holub.

„Byl jsem k té věci minulý týden dotazován ve Vatikánu. Poslal jsem dopis na nunciaturu, kde vysvětluji pozici plzeňského biskupství,“ řekl Deníku N plzeňský biskup Tomáš Holub, který byl ve Vatikánu na biskupské synodě. Humanitární organizace, která pravděpodobně existuje jen naoko, sto tisíc dolarů (v přepočtu víc než dva miliony korun) dostala právě skrze plzeňské biskupství.

Jak už dříve Deník N informoval, organizace údajně chtěla částku využít na stavbu dětské kliniky. Ta však nikdy nevznikla. „Ano, peníze jsme dostali, ale snad si nemyslíte, že budu vysvětlovat, na co byly použity. Nebudu odpovídat na tyto otázky. Peníze jsme neprochlastali, neprošustrovali jsme je, použili jsme je na správnou věc,“ odvětila tehdy prezidentka údajné organizace Taťjana Horáková.

Biskup Holub měl ve Vatikánu vysvětlit, jak to s darem bylo. Peníze Vatikán Mezinárodnímu dětskému kříži (MDK) vyplatil v době, kdy v čele plzeňské diecéze stál biskup František Radkovský, v současnosti prezident Diecézní charity Plzeň a mimo jiné čestný předseda MDK. Humanitární organizace peníze získala skrze takzvaný misijní fond. „Lidé, kteří mají na starosti tento fond, mě oslovili a čekají na to, jak se to vyřeší. Slíbil jsem, že až se vrátím, posunu tuto věc dál,“ dodal Holub, který poslední měsíc strávil ve Vatikánu, proto neměl dle svých slov čas ani možnost podrobněji případ řešit.

Deník N se delší dobu snažil získat více detailů o církevních penězích zaslaných skrze nunciaturu v Praze, tedy zastoupení Svatého stolce, které je zodpovědné za záležitosti Vatikánu. Veškeré dotazy však zůstaly bez odpovědi. Případ se začal řešit na přelomu září a října, v době, kdy se v Praze měnili nunciové, Giuseppe Leanzu vystřídal Charles Daniel Balvo.

Mezinárodní dětský kříž získal kromě zhruba dvou milionů korun od Vatikánu také dalších 55 tisíc korun od plzeňského biskupství. Pod veškerou finanční podporou organizaci byl podepsán právě Radkovský. Ten dlouhodobě tvrdí, že se s Horákovou osobně zná od roku 2002 a že je seznámil dřívější litoměřický biskup Josef Koukl. Radkovský sám popisuje, že s Horákovou měli i svým způsobem osobní vztah. I proto se angažoval ve snaze získat peníze na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Mezinárodní dětský kříž

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější