Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Západ se rozpomenul na svoje hodnoty a potřebu je bránit. Česko má úkol nedopustit, aby zase zapomněl

Ukrajinští vojáci. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny
Ukrajinští vojáci. Foto: Generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny

Komentář Jana Moláčka: Před rokem málokdo čekal, že Rusko napadne celou Ukrajinu. Poté, co se tak stalo, málokdo čekal, že na konci roku vystoupí její prezident Volodymyr Zelenskyj v americkém Kongresu a Kyjev bude mít k vítězství blíž než Moskva. To opravdu nečekané se ale neděje v Kremlu ani v zákopech na Donbasu, nýbrž na Západě, který – nerad a zatím ne zcela – pochopil, že Ukrajina je jeho bojiště. Část zásluh si může připsat i Česká republika.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ty záběry z minulého týdne vejdou do historie. Do sálu amerického Kongresu vchází ukrajinský prezident v khaki kalhotách a svetru za potlesku poslanců i senátorů. Většina z nich tleská vestoje. Na atmosféře je znát, že jde o zcela mimořádnou událost. Host, který za chvíli promluví, do Kongresu nezavítal z jiného parlamentního či prezidentského sídla někde na druhém konci světa. Přijel z frontové linie, kde se bojuje a umírá.

Zelenského návštěva ve Washingtonu byla vrcholnou událostí roku, který byl mimořádný celý. Ne proto, že Moskva rozpoutala válku proti Ukrajině. Ruská agresivita a snaha vrátit ruský vliv do někdejších hranic sovětského impéria jsou už dávno evidentní a Kreml je nijak neskrývá. Jistě, plán násilím si podmanit Ukrajinu a vymazat ji z mapy coby samostatný stát překonal všechno, čeho se dosud odvážil. Ale jen rozsahem, ničím jiným.

Prezidentu Volodymyru Zelenskému tleskal dva dny před Vánoci ve stoje prakticky celý Kongres. Foto: ČTK/AP

Vladimir Putin dramaticky podcenil ukrajinské odhodlání i mizerii vlastních ozbrojených sil, především ale neodhadl Západ. Právě tam

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější