Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Tři důvody, proč nemá smysl odepisovat Babiše

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Analýza: Šéf hnutí ANO Andrej Babiš těsně před Vánoci poprvé klesl v jednom z volebních modelů až na třetí místo. Výzkum Medianu, který jeho pokles zaznamenal, sledoval naladění veřejnosti převážně v datech z posledních dnů. Babišovy šance na postup ovšem rozhodně nejsou nulové. Popisujeme proč.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Andreji Babišovi se jen těsně před Vánoci stala velká nepříjemnost. Poprvé v některém z dostupných průzkumů prvního kola prezidentských voleb skončil až na třetím místě. Podle nejnovějších dat agentury Median by tak v půlce prosince neprošel do druhého kola.

Babiš by podle průzkumu získal 24,5 procenta hlasů, což je jeho nejnižší zisk v libovolném průzkumu od půlky října, respektive od chvíle, kdy oficiálně oznámil kandidaturu a stal se formálně prezidentským kandidátem. Od tohoto data totiž oproti dřívějšku ve všech výzkumech posílil a pravidelně končil na prvním nebo nejhůře na druhém místě.

V nejnovějším šetřením Medianu by jej ale přeskočili oba jeho hlavní vyzývatelé. Petra Pavla by volilo v prvním kole 28 procent lidí, Nerudová by s ním v zásadě remizovala se ziskem 27,5 procenta.

Jde o vysněný scénář voličů stran a hnutí vládní koalice: Babiš poražen, rozhoduje se mezi bývalým náčelníkem generálního štábu a exrektorkou Mendelovy univerzity v Brně.

Existuje ale několik faktorů, proč

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější