Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Deset bodů Zelenského mírového plánu – vzorec s několika neznámými

Ukrajinský prezident Zelenskyj u amerického prezidenta Bidena v Bílém domě . Foto: Adam Schultz, White House
Ukrajinský prezident Zelenskyj u amerického prezidenta Bidena v Bílém domě . Foto: Adam Schultz, White House

Proč se některým západním politikům zdá Zelenského mírový plán zatím utopický? Protože počítá s kapitulací Ruska, a to k ní ještě nedospělo. K míru chce Zelenskyj Putina přinutit silou. Co přesně obsahuje oněch Zelenského deset bodů a jak jsou reálné, analyzuje Petra Procházková.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Potřebujeme mír. Ano, Ukrajina už předložila určité návrhy, které jsem právě probral s prezidentem Bidenem. Je to deset bodů, které je možné a potřebné realizovat ve jménu naší společné bezpečnosti, garantované na desítky let dopředu…“

Slova ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na společné schůzi obou komor amerického Kongresu.

Podle Zelenského Biden jeho iniciativu podpořil. Co vlastně obsahuje a o čem deset bodů Zelenského mírového návrhu vypovídá?

Především do Washingtonu ukrajinský prezident nepřijel s premiérou, ale reprízou – onen desetibodový mírový plán, který je na Ukrajině nazýván též Zelenského vzorec míru, hlava státu poprvé představila už v září a mimo jiné ho prosazovala během online vystoupení na summitu G20 na indonéském Bali letos 15. listopadu.

Zelenskyj už v listopadu přišel se svými deseti body na záchranu světového míru, ale většina politiků to přešla mlčením. Nikoliv proto, že by plán byl špatný, ale proto, že je jeho realizace příliš vzdálenou perspektivou. Zdroj: G20, YouTube

Hlavním mottem celého plánu je bezpodmínečné zachování ukrajinské suverenity a odmítnutí kompromisů v této věci, jako například odložení jednání o statusu okupovaného poloostrova Krymu, k čemuž by se přikláněli i mnozí západní a nakonec i američtí politici.

„Nemá smysl navrhovat kompromisy se svědomím, se suverenitou, s územím a s nezávislostí,“ řekl v listopadu Zelenskyj a nyní ve Washingtonu, už při vystoupení z očí do očí, to jinými slovy zopakoval.

Tentokrát Zelenskyj ale ještě více zdůraznil, že nejde o nějakou mírovou dohodu mezi Kyjevem a Moskvou, ale o plán, který bude mít globální dosah. Jím předložených deset bodů

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

USA

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější