Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Když se moc řídíte pravidly, můžete ztratit intuici, říká režisér road movie, která ovládla České lvy

Režisér Olmo Omerzu. Foto Julie Hrnčířová
Režisér Olmo Omerzu. Foto Julie Hrnčířová

„Já sám řidičák nemám,“ směje se režisér road movie Všechno bude Olmo Omerzu. Film o dvojici mladíků, kteří vyrazí na cestu bez řidičáku i bez občanky, triumfoval na letošním udílení Českých lvů: z deseti nominací proměnil šest, zatímco filmy zavedených tvůrců, jako jsou Robert Sedláček, Radim Špaček nebo Ondřej Trojan, odešly s prázdnou.

Členové České filmové a televizní akademie, kteří České lvy udělují, rozhodli už loni v září o tom, že Všechno bude bude reprezentovat Česko na Oscarech. Začal jste tehdy doufat i v získání lvů?

Já jsem si zakázal takhle přemýšlet. Dává smysl tahle dvě rozhodování akademie spojovat, ale já jsem se tehdy rozhodl nic nečekat.

Všechno bude získalo cenu za režii na festivalu v Karlových Varech, bylo uvedené na řadě dalších přehlídek a dostalo se i do zahraničních distribucí. Jsou si divácké reakce z různých míst podobné?

Jsou. Na rozdíl od věcí, které jsem dělal předtím, jsem u Všechno bude chtěl, aby měl divák k hlavním postavám hodně blízko. Dřív jsem používal spíš kolektivního hrdinu, ale tentokrát jsem se snažil, aby se publikum dívalo na věci optikou hlavních postav – dvou dospívajících kluků. A tím mají podle mě diváci trochu snazší cestu se do toho filmu dostat a prožít ho.

Od udílení Českého lva uběhlo už více než týden. Jak si ve vás vítězství „sedlo“?

Já jsem měl hodně velkou radost už z nominací. Překvapily mě tím spíš, že jsem byl po zkušenostech s Rodinným filmem, svým předchozím snímkem, trochu skeptický: už u něj jsem měl pocit, že by si nominace zasloužili i kameraman nebo střihač, ale nedostali je. Deset nominací pro Všechno bude mě strašně příjemně překvapilo, ale nechtěl jsem pak spekulovat, jak dopadne udílení, abych

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Film

Rozhovory

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější