Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Získali jsme čísla na klíčové lidi.“ Úspěchy českého předsednictví podle Fialy, Pojara a vyjednavačů

Premiér Petr Fiala (ODS). Foto: ČTK
Premiér Petr Fiala (ODS). Foto: ČTK

Česko pomalu končí své půlroční předsednictví v Radě EU. Jakých je pět jeho největších úspěchů? V anketě Deníku N odpovídá premiér Petr Fiala, jeho poradce pro EU Tomáš Pojar a klíčoví vyjednavači v Bruselu, velvyslanci Edita Hrdá a Jaroslav Zajíček.

Petr Fiala, předseda vlády

„Jsem hrdý na to, jak Česká republika jako celek zvládla právě končící předsednictví. Připomenu několik důležitých věcí. Všichni si určitě budeme pamatovat summit Evropského politického společenství na Pražském hradě, kterého se zúčastnilo čtyřicet čtyři lídrů evropských zemí.

Mám velkou radost z toho, že jsme dokázali najít shodu v řadě klíčových opatření, která občanům i firmám zajistí dostatek energií za přijatelné ceny – shodli jsme se na společných nákupech plynu, solidaritě mezi členskými zeměmi a také na zastropování cen plynu.

Důležité je, že EU za našeho předsednictví stála pevně a jednotně za Ukrajinou proti ruskému agresorovi, pomáháme s rekonstrukcí infrastruktury a snižujeme tak počet lidí, kteří by museli kvůli válce opustit svoji zemi.

Za uplynulý půlrok jsme díky společnému úsilí dosáhli řady dohod, které mnozí označovali za nemožné, a Česká republika je i díky tomu v Evropě opět považována za spolehlivého partnera a respektovaného člena Unie.

Předsednictví nám pomohlo prosazovat zájmy českých občanů, ukázalo profesionalitu našich lidí a všichni, kteří se na něm podíleli, si zaslouží velký obdiv a poděkování.“

Tomáš Pojar, poradce premiéra pro EU. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Tomáš Pojar, poradce premiéra pro EU, takzvaný šerpa

  1. „EU udržela jednotu ve vztahu k ruským sankcím a k financování Ukrajiny.
  2. Podařilo se zabránit totálnímu krachu

    Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

České předsednictví v EU

Evropská unie

Vláda Petra Fialy

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější