Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Svlékáme buňky donaha. Nápady čerpám u piva i v traktoru, říká imunolog, který vyvíjí terapii proti rakovině

„Zvládnout práci, farmu a rodinu je někdy náročné, ale v poslední době se mi daří udržovat work-life balanc,“ říká imunolog a molekulární biolog Michal Šimíček. Foto: Dan Hamerník, Universitas
„Zvládnout práci, farmu a rodinu je někdy náročné, ale v poslední době se mi daří udržovat work-life balanc,“ říká imunolog a molekulární biolog Michal Šimíček. Foto: Dan Hamerník, Universitas

Po letech „na zkušené“ ve světě se vrátil do rodné Ostravy. Imunolog a molekulární biolog Michal Šimíček v místní fakultní nemocnici se svým týmem vyvíjí a testuje nový typ buněčné terapie. Jde o jeden z nejprogresivnějších trendů v léčbě rakoviny. Když není v laboratoři, farmaří na rodinném statku.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V profilu se mimo jiné dozvíte:

  • Jaký vliv má na vědeckou práci pivo.
  • Co se čepuje v hospodě, kde Watson a Crick přišli na strukturu DNA.
  • Jak imunitní buňky bojují s patogeny.
  • Kdy zlevní špičkové buněčné protinádorové terapie.
  • Proč Michal Šimíček svléká imunitní buňky donaha.
  • Jak se stal z vědce farmář.

„Při práci na statku mě napadají věci, které by mě v laboratoři nebo v kanceláři nenapadly. Ve venkovském prostředí, zvlášť když jsem v montérkách, se chovám jinak než v práci. A občas mluvím jak traktorista,“ směje se Michal Šimíček. Svůj čas rozděluje mezi laboratoř, rodinu a farmu, kterou zdědil po předcích. S manželkou se rozhodli v tradici pokračovat.

„Navíc jsem teď začal vařit pivo,“ pochlubí se. „Neskutečně mě to vtáhlo.“ Do svého životopisu, který zdobí studijní pobyty a stáže v britské Cambridgi i v belgické Lovani, si tak nově připsal také rekvalifikační kurz na sládka.

„Vařit pivo je taky věda. Velká věda! A můj malý pivovárek je další laboratoř,“ říká. Jeho vánoční speciál právě dozrává.

Seriál: Cesta tam a zase zpátky

Universitas ve spolupráci s Deníkem N přináší příběhy špičkových vědkyň a vědců, kteří sbírali zkušenosti z univerzit a institucí po celém světě a pak se vrátili zpátky do Česka. Jak se bádá a vyučuje za hranicemi? Co je přimělo k návratu domů? A co tu dělají po zahraniční zkušenosti jinak?

Do piva se zamiloval ve zmíněné Belgii. „V každé vesnici je tam pivovar. Ale pivo bylo a je i důležitou součástí mé vědecké dráhy,“ zdůrazňuje imunolog. „V Cambridgi jsme se nad pivem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Zdravotnictví

Česko, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější