Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Přejeme vám co nejvíc dobrých zpráv v novém roce

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Rok 2022 nám s nečekanou naléhavostí zdůraznil, co je skutečně důležité. Ukázal nám hodnotu prostého života, nejhlubší lásky, obyčejné lidské blízkosti, odvahy, statečnosti, obětavosti i nezištné pomoci. Válka ničí vše, co jí přijde do cesty, ale o to víc na jejím pozadí svítí každý, byť sebemenší závan dobra. Na odporné, kruté zlo je lidskost nejsmysluplnější odpovědí.

Přestože leckdy propadáme skepsi a beznaději ze světa, ve kterém je nám dáno žít, právě v těžkém roce 2022 můžeme najít nečekané povzbuzení v tom, kolik dobrého lze najít v lidech kolem nás.

Zdejší hlasitá nespokojená menšina nechce, abychom pomáhali lidem v ohrožení života utíkajícím před válkou, jejichž příbuzní mezitím i za nás v té válce riskují své životy. Naprostá většina si však naštěstí uvědomuje, že viníkem je jen ruský diktátor posedlý mocí a strachem, že o ni přijde. Po letošku tak máme k dispozici mnoho důkazů, že lidé této země v sobě, když jde do tuhého, dokážou objevit pozoruhodné vlastnosti.

Je zarážející, jak málo na tom stavíme. Jak málo pečujeme o to, co dokážeme společně. Naši sílu, pohotovost a schopnost improvizace mnohem častěji ve veřejném prostoru necháváme přebít ustrašeností a nejistotou. Úplně zbytečně.

Rok 2022 přitom přinesl obrovskou inspiraci pro celý svět. Ukrajinci umírají, přicházejí o přátele, domovy, dřívější sny i památeční místa, přesto však neztrácejí víru, rozhodnost a odhodlání, nepoddávají se, jsou připraveni vydržet a překonat cokoliv. Jsou příkladem pro nás pro všechny.

Jen díky tomu v sobě okolní svět, zvyklý na pohodlí, dokázal najít velkou sílu – pomáhá vojensky, zpravodajsky, politicky, ekonomicky, charitativně i čistě lidsky. A víceméně jednotně. Není to pozoruhodné? Ukrajinci nás všechny dokázali strhnout a my jsme se ve sporu, který je jako jeden z mála pozoruhodně černobílý, dokázali včas postavit na správnou stranu. Česká republika je mezi prvními a mezi hlavními. Máme na co být hrdí.

To všechno jsou dobré zprávy o nás samých. Můžeme z nich čerpat velké povzbuzení do budoucna, pokud si toho budeme vědomi a pokud se v tom rozhodneme pokračovat. Měli bychom. Po letech v zakletí sebestředných, zakomplexovaných egoistů, pro něž byla důležitější moc než služba veřejnosti, která je volila, máme šanci osvobodit se k nalezení sebe sama.

Tak jako Ukrajinci dokázali zastavit tmu a začali ji postupně vyhánět ze své země, i my bychom se mohli pokusit konečně soustředit na to lepší v nás. Nechat ho zaznít, nasvítit ho světlem reflektorů, vyzdvihnout jako příklad pro ostatní, dát se jím strhnout pro další pozitivní věci, které nás společně mohou potkat. Najít v tom smysl, radost a naplnění. Ostatně právě takové je poselství Vánoc i zimního slunovratu, chvíle, kdy po dlouhém stmívání začíná být vidět slabé mihotání světla na konci tunelu.

V potemnělém světle světa bych vám o to více chtěl poděkovat za vše dobré, které je o to cennější, čím méně je samozřejmé.

Moc si vážíme toho, že jste s námi a že máte chuť rozumět lépe světu. Jsme vděční, že k tomu můžeme svou troškou přispívat. Se stále větší nadějí, že Deník N bude díky vaší podpoře pevně stát na vlastních nohou.

Zároveň bych chtěl poděkovat všem svým kolegyním a kolegům za to, kolik jsou pro to ochotni riskovat a obětovat. Letos je potkaly další nové velké zkoušky a jsem přesvědčený, že v nich obstáli na výbornou. Je pro mě ctí, že při tom mohu stát po jejich boku.

Přeji vám jménem celé redakce Deníku N klidné svátky a do nového roku co nejvíc dobrých zpráv. Optimista ve mně v ně nepřestává věřit.

P. S. Důležité je zachovat si při tom všem aspoň zbytky příčetnosti. Někdy to ovšem dá práci.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Deník N

V tomto okamžiku nejčtenější