Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Zmrtvýchvstání Trautenberka, mor laskavosti a Krakonošova a jiná tajemství klasické české televizní pohádky

Krakonošova tajemství. Foto: ČT
Krakonošova tajemství. Foto: ČT

V neděli večer Česká televize odpremiérovala původní českou televizní pohádku Krakonošovo tajemství. Proč české (nejen televizní) pohádky vypadají, jako by byly natočené v časech Boženy Němcové?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Žánr české televizní pohádky má lehce bizarní historii i současnost. Vzpomeňme sedmdesátkové a osmdesátkové studiové pohádky s papundeklovými kulisami i deklamováním herců vykukujících zpoza kašírovaných křovíček a mezi naaranžovanými větvemi sugerujícími kmeny stromů.

Dnes už jsou televizní pohádky barevné a o něco málo výpravnější, ale na jejich příběhové černobílosti a dojmu, že jsou si všechny podobné jako vejce vejci, jim to moc neubírá. Je pak logické, že si diváci dokážou často jen těžko vybavit, jaké byly televizní pohádky posledních let – a to i přesto, že většina z nich je obvykle během nadcházejících svátků reprízována.

V těchto pohádkách jako by se zastavil čas. Soudě dle kostýmů či dekorací a bukolických skanzenovitých chaloupek ulpěl kdesi v době českého

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Televize

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější