Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hodně dětí už si zvyklo. Pak zazněla siréna a rozklepaly se, že Putin napadl Prahu, líčí dobrovolníci

Hodina češtiny pro malé válečné uprchlíky. Foto: Barbora Loudová, Deník N
Hodina češtiny pro malé válečné uprchlíky. Foto: Barbora Loudová, Deník N

Improvizované adaptační centrum pro děti ukrajinských uprchlíků na pražském Chodově končí. Loni v květnu se skupina nadšenců rozhodla pomáhat, do pár týdnů tady denně měli přes 140 svěřenců. Deník N se do centra pravidelně vracel. Pod jednou střechou se odehrálo tolik příběhů, že by to vydalo na několik románů. „Především jsou to ale lidi. Nepotřebují neustále náš soucit,“ říká vedoucí centra Petr Pijáček.

Při naší první návštěvě se tu všichni teprve seznamovali a nedůvěřivě po sobě pokukovali. Nikdo nevěděl, co přesně se bude dít nebo jak dlouho to celé vůbec bude trvat. Byl začátek května a tady, v narychlo vytvořeném adaptačním centru pro děti válečných uprchlíků, měli zrovna něco jako první školní den. Většina příchozích dětí i rodičů utekla do Česka teprve před pár týdny. Ti nejmenší se nechtěli hnout od svých rodičů. Třeba Váňa, na pohled nejkřehčí ze všech.

Hrál si sám, stranil se ostatních. Jeho rodiče s ním zůstali skoro celé dopoledne, aby si snáz zvykl v novém prostředí. Do Prahy přijeli autem, ve kterém s nimi cestoval ještě jeden téměř dospělý syn a dcera Sofie. Zbytek rodiny zůstal na Ukrajině. „Rodiče, bratři, všichni jsou tam. Minulou středu Rusko bombardovalo Dnipro a raketa spadla dva kilometry od domu mých rodičů,“ vyprávěla tehdy Váňova matka Katarina.

Váňovi jsou čtyři a pochází z Dnipra. Spolu se svými rodiči a dvěma staršími sourozenci do Česka utíkali pět dnů. Foto: Barbora Loudová, Deník N

Neuměla potlačit vztek a smutek, když mluvila o rodné zemi. Jakmile to bude možné, chceme se vrátit, snažila se vysvětlit lámanou angličtinou smíchanou s ukrajinskými výrazy.

Jestli se tak stalo a skutečně jsou již všichni doma, nevíme. Ačkoli se reportérka Deníku N na pražský Chodov mezi děti i jejich rodiče a vychovatele vracela několik měsíců, Katarinu ani jejího syna tam už nepotkala. Mohli však

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější